[page_header]
[ux_image id=”37588″ margin=”30px 0px 30px 0px”]
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ
Το 2006 καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down η 21η Μαρτίου. Αυτή η ημερομηνία δεν προέκυψε τυχαία. Τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21) αποτέλεσαν τον λόγο που επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η ιδέα για την καθιέρωση αυτή της ημέρας ανήκει σε έναν συμπατριώτη μας γιατρό, τον κύριο Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους συνανθρώπους του, έκανε την πρόταση και έτσι καθιερώθηκε αυτή η μέρα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι. Για αυτό τον λόγο εξάλλου ταξινομείται και ως Τρισωμία 21. Επηρεάζει περίπου μία στις 700 χιλιάδες γεννήσεις και συνήθως προέρχεται από το ωάριο.
Ο πρώτος άνθρωπος που παρατήρησε το σύνδρομο ήταν ο John Langdon Down το 1866. Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες. Παράλληλα είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Στη σημερινή εποχή όμως, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στο θέμα οι οποίοι σε συνεργασία με τους γονείς καταφέρνουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων ανθρώπων.
ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΑΝΕ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ
Από το πρωί σήμερα στα social media, στα hashtags #downsyndrome και #worlddownsyndromeday, οι χρήστες ανεβάζουν φωτογραφίες φορώντας διαφορετικές κάλτσες. Είναι μία έκφραση αποδοχής της διαφορετικότητας. Σίγουρα όλα αυτά έχουν την σημασία τους. Είναι καλό να κατανοούμε τι γίνεται γύρω μας και να μην δημιουργούμε προβλήματα στους συνανθρώπους μας. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός. Τέλος, πέρα από τα καλά λόγια και τις κάλτσες, θα πρέπει και τα κράτη να βοηθήσουν περισσότερο όχι μόνο τα παιδιά με σύνδρομο Down αλλά και τις οικογένειές τους.
ΣΧΟΛΙΟ
Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down μπορεί αντικειμενικά να έχουν κάποιες αδυναμίες αλλά έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ξέρουν να δίνουν μόνο αγάπη. Ας τους αντιγράψουμε…