Ιούλιος Βερν: ο «Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας»!
Ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας γεννήθηκε το 1828 στη συνοικία Nάντη της Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και η μητέρα του από οικογένεια εφοπλιστών. Έτσι, απο μικρή ηλικία αγάπησε την θάλασσα και παρ’όλο που ο πατέρας του ήθελε να γίνει δικηγόρος, εκείνος ήθελε να γίνει ναυτικός. Κάτι που κατάφερε τελικά μόνο μέσα από τα μυθιστορήματά του…
Μόλις τελείωσε την βασική εκπαίδευση, τον έστειλαν στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά. Εκεί όμως, άρχισε να γράφει και να κάνει παρέα με τον Αλέξανδρο Δουμά και τον Βίκτωρ Ουγκό.
Ξεκίνησε ως θεατρικός συγγραφέας αλλά πολύ σύντομα άρχισε να γράφει για περιπέτειες σε μακρινές και ανεξερεύνητες χώρες. Εκεί, οι εξερευνητές ταξίδευαν μέσα σε αερόστατα ή περπατούσαν κάτω από τη θάλασσα με σκάφανδρα. Τα έργα του συνέπεσαν με την αρχή μίας εποχής προόδου της επιστήμης. Ήθελε να είναι όσο το δυνατόν ακριβής και να μην γίνεται κουραστικός για τον αναγνώστη.
ΓΑΜΟΣ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Παντρεύτηκε μια νεαρή χήρα που είχε ήδη δυο κόρες. Τότε άρχισε να δουλεύει ως χρηματιστής, ενώ τις ελεύθερες ώρες του συνέχισε να γράφει.
Μετά την επιτυχία του «Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο» ο Βερν έγινε γνωστός ως συγγραφέας. Πλέον μπορούσε να συντηρείται μόνο με τη συγγραφή και σταμάτησε να δουλεύει ως χρηματιστής. Ο ίδιος θεωρούσε ως καλύτερο έργο του το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Αυτό ήταν το βιβλίο που εξασφάλισε τη φήμη του Βερν ως συγγραφέα επιστημονικών περιπετειωδών μυθιστορημάτων. Το βιβλίο όμως που απογείωσε την φήμη του και τον έκανε πλούσιο, ήταν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες».
Στο τέλος της ζωής του, ο Ιούλιος Βερν κωφάθηκε και τυφλώθηκε. Πέθανε στις 24 Μαρτίου 1905.
Τι δεν ξέρετε για τον Ιούλιο Βερν…
- Ο Ιούλιος Βερν ήταν πολύ καλός ως χρηματιστής, παρόλο που απεχθανόταν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
- Το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Συγκεκριμένα, ο μεγιστάνας του αμερικανικού σιδηρόδρομου George Francis Train, εν μέσω της εκστρατείας του για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα έκανε τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Τελικά του πήρε περίπου τις διπλάσιες μέρες. Μετά από 20(το 1890) χρόνια, κατάφερε τελικά να κάνει το ίδιο ταξίδι σε 67 μέρες.
- Το πρώτο ηλεκτρικό υποβρύχιο πήρε την ονομασία «Ναυτίλος» προς τιμήν του υποβρυχίου στο «20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».
- Αρχικά, ο Ιούλιος Βερνπίστευε πως η τεχνολογία θα είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στο μέλλον της ανθρωπότητας. Με την πάροδο των χρόνων όμως, γινόταν ολοένα και περισσότερο πεσιμιστής. Ίσως γιατί έβλεπε ότι η τεχνολογία δεν χρησιμοποιούταν όπως ο ίδιος θα περίμενε. Ο εκδότης του αφαιρούσε πολλές φορές δυσοίωνες αναφορές από τα βιβλία του.
- Το 1863 ο Ιούλιος Βερν έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Το Παρίσι στον 20ό αιώνα» με σκηνικό γυάλινους ουρανοξύστες, ταχύτατα τρένα, υπολογιστές και ένα δίκτυο επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας. Ο εκδότης του βρήκε πολύ δυσοίωνη την ιστορία και ματαίωσε την έκδοσή της. Το 1989 ο δισέγγονος του Ιουλίου Βερν ανακάλυψε το αντίστοιχο χειρόγραφο. Το βιβλίο τελικά εκδόθηκε το 1994.
- Το 1886 ο Ιούλιος Βερν ο ψυχικά ασταθής ανιψιός του, Γκαστόν, τον πυροβόλησε δύο φορές. Η μία σφαίρα τον τραυμάτισε στο αριστερό του πόδι.