Στα βήματα του αδερφού

Στα βήματα του αδερφού

Το “στα βήματα του αδερφού” είναι μία πολύ δυνατή γαλλική ταινία – τροφή για σκέψη. Υπήρξαν στιγμές που με συγκίνησε αλλά και με προβλημάτισε. Αναλυτικά παρακάτω…

Υπόθεση

Τρία αδέρφια αφρικανικής καταγωγής ζουν στα προάστια της Γαλλίας. Ο μεγαλύτερος έχει γίνει γκάνγκστερ. Ναι μεν κάνει κακές πράξεις αλλά έχει το καλό μέσα του. Ο άλλος θα γίνει δικηγόρος και συμμετέχει στον τελικό ρητορικής όπου πρέπει να υπερασπιστεί ότι το κράτος δεν είναι υπεύθυνο για την κατάσταση στα προάστια. Τα λεφτά για τις σπουδές του τα δίνει ο μεγάλος αδερφός. Ο τρίτος είναι έφηβος. Θαυμάζει και τους δύο αλλά δεν ξέρει ακόμα ποιον δρόμο θα διαλέξει. Έχουν χάσει τον πατέρα τους και οι δύο από αυτούς μένουν με την μητέρα τους. Όσο και αν δεν φαίνεται είναι μία δεμένη οικογένεια. Η μητέρα αγαπάει εξίσου τα τρία της παιδιά και ας παινεύει μόνο το ένα. Διάφορα γεγονότα και καταστάσεις θα δοκιμάσουν την σχέση της οικογένειας και θα κάνουν το κάθε μέλος να αναθεωρήσει τις σκέψεις του.

Γιατί να την δω;

Είναι γεγονός πως η ταινία “Στα βήματα του αδερφού” παρουσιάζει μία σκληρή πραγματικότητα. Αυτό που με κέρδισε όμως είναι πως δεν την παρουσιάζει άσπρη ή μαύρη. Την παρουσιάζει γκρίζα, όπως είναι. Ο καθένας από την δική του οπτική γωνία φαίνεται να έχει δίκιο. Υπάρχει συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη για την κατάσταση εκεί. Αυτό το εκεί δεν αφορά μόνο τα προάστια της Γαλλίας προφανώς. Μία από τις τελευταίες σκηνές με τον διαγωνισμό ρητορικής ήταν συγκλονιστική γιατί πολύ απλά ο σκηνοθέτης έβαλε έξυπνα την πλούσια αστή να κατηγορήσει το κράτος και τον φτωχό μετανάστη να το υπερασπιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και για αυτό και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Αν θέλετε να δείτε και άλλη γαλλική ταινία προτείνουμε την Ανάβαση (κριτική ΕΔΩ) και αν θέλετε γαλλική σειρά προτείνουμε το δάσος (κριτική ΕΔΩ)

[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_sidebar id=”ad-wow”]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_sidebar id=”ad-inshoes”]

[/col]

[/row]