Ο τυχοδιώκτης του Παρισιού

«Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού» – «L’ Empereur de Paris»: Ένας Βενσάν Κασέλ ως άλλος Γιάννης Αγιάννης!

Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού είναι μια άκρως ατμοσφαιρική ταινία, ένα ιστορικό νουάρ και μια περιπέτεια που μας μεταφέρει στους κακόφημους δρόμους του Παρισιού. Συγκεκριμένα πηγαίνουμε στην Ναπολεόντεια Περίοδο (1800) όπου οι κακοποιοί μεσουρανούσαν και τα εγκλήματα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Φρανσουά Βιντόκ.  Ένας συναρπαστικός χαρακτήρας. Στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ. Πηγή έμπνευσης για τον Βοτρέν του Μπαλζάκ, τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ και τον Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Τον σκοτεινό αυτό θρύλο που από κακοποιός κατέληξε σε αστυνόμος – σερίφης υποδύεται ο Βενσάν Κασέλ (τον έχουμε δει ξανά στον Εξαφανισμένο Φάκελο).

Η παραγωγή είναι αρκετά πλούσια και η αισθητική της ταινίας αντίστοιχη με το θέμα της. Η εκτέλεση υστερεί ίσως σε κάποια σημεία αλλά σε γενικές γραμμές είναι μία αρκετά καλή ταινία.

Ποια είναι η πλοκή…

Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα, ο Φρανσουά Βιντόκ (Βενσάν Κασέλ), καταδικασμένος εγκληματίας, καταφέρνει να δραπετεύσει με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ. Λίγα χρόνια αργότερα βρίσκεται στο Παρίσι να εμπορεύεται υφάσματα. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοί του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές του προθέσεις, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης.

Ο Σκηνοθέτης επιλέγει, σε αυτήν την ιστορία εγκλήματος και τιμωρίας, να περιφέρει τον ήρωά του στους βρόμικους δρόμους της Πόλης του Φωτός.  Εκεί, σφαγιάζει εγκληματίες, σώζει ανυπεράσπιστες γυναίκες και ανεβαίνει γρήγορα στην αστυνομική ιεραρχία…

Ποιο είναι το Cast…

Ο τυχοδιώκτης του Παρισιού – L’ Empereur de Paris είναι μια περιπέτεια με άρωμα Παρισιού του 1800. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ζαν Φρανσουά Ρισέ (τον έχουμε ακούσει ξανά στο «Blood Father» με τον μαινόμενο Μελ Γκίμπσον).

Για τρίτη φορά ο Βενσάν Κασέλ συνεργάζεται με τον Γάλλο σκηνοθέτη μετά τα «Mesrine Part 1 & 2» και «A Moment of Misguidance». Για ακόμα μια φορά είναι εξαιρετικός. Σε αυτον τον ρόλο παραδίδει εξαιρετικά μαθήματα απατεωνιάς αλλά και αστυνομικού ερευνητή.

Ειδική μνεία στον αντίζηλο του πρωταγωνιστή, έναν αιμοδιψή ήρωα που ενσαρκώνει απολαυστικά ο Γερμανός Όγκαστ Ντιλ. Τον Ντιλ ίσως τον ξέρετε και από το «Perfume» του Netflix όπου πάλι ήταν λίγο παρανοϊκός (τώρα γιατί τον επιλέγουν για τέτοιους ρόλους συνέχεια, μάλλον πρέπει να το δει). Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνεται με την Όλγα Κιριλένκο και την Φρέγια Μέϊβορ σε ένα σκηνικό βγαλμένο από βιβλίο του Ντίκενς.