[page_header]
[ux_image id=”37580″ margin=”30px 0px 30px 0px”]
«Ο Μονομάχος» η κινηματογραφική ταινία εποχής, τo ιστορικό έπος που χάρισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Ράσελ Κρόου, είναι γνωστή σε όλους. Δημιουργήθηκε 20 χρόνια πριν, από τον σκηνοθέτη Ρίντλει Σκοτ και βγήκε στις αίθουσες το 2000. Η ταινία κέρδισε καρδιές κοινού και κριτικών και απέσπασε πέντε χρυσά αγαλματίδια (Όσκαρ), ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.
Ας θυμηθούμε. Στην ταινία ο Μάξιμος (Ράσελ Κρόου), νικηφόρος στρατηλάτης του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, βλέπει την οικογένειά του να σφαγιάζεται κατά διαταγή του αδίστακτου Κόμοδου (Γιοακίν Φοίνιξ), που δολοφόνησε τον πατέρα του για ν’ ανέβει στο θρόνο της Ρώμης, ενώ ο ίδιος πωλείται ως σκλάβος. Αναγκασμένος να πολεμά ως μονομάχος, έρχεται κάποια στιγμή στο Κολοσσαίο κι ετοιμάζει την εκδίκησή του. Οι Κόνι Νίλσεν, Όλιβερ Ριντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Ντέρεκ Τζακόμπι, Τζίμον Χούνσου και Ντέιβιντ Χέμινγκς συμπληρώνουν το καστ.
Το ήξερες ότι…
- Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έδωσε το «πράσινο φως» για την ταινία μετά από 3 ερωτήσεις. Ο πολύ σύντομος διάλογος, σύμφωνα με τον σεναριογράφο του «Μονομάχου», Ντέιβιντ Φρανζόνι, ήταν: «Η ταινία για το μονομάχο, είναι για αρχαίους ρωμαίους μονομάχους – όχι Αμερικάνους, Ιάπωνες ή οτιδήποτε άλλο; “Ναι”, είπα. Λαμβάνει χώρα στο αρχαίο Κολοσσαίο; “Ναι”. (Περιλαμβάνει) μάχες μέχρι θανάτου με σπαθιά και ζώα και τα λοιπά; “Ναι”. Υπέροχα, ας κάνουμε την ταινία».
- Ένας πίνακας έπεισε το Ρίντλεϋ Σκοτ να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Ο πίνακας είναι του Jean-Léon Gérôme με τίτλο «Pollice Verso» (1872) που απεικονίζει ένα μονομάχο να περιμένει την κρίση του πλήθους στο Κολοσσαίο.
- Η αρχική πρόταση ήταν να παίξει ο Mel Gibson να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μάξιμου. Ο 43χρονος τότε ηθοποιός απέρριψε το ρόλο πιστεύοντας ότι ήταν μεγάλος για το ρόλο. Αντίθετα ο Jude Law πέρασε από οντισιόν για το ρόλο του Κόμμοδου και η Jennifer Lopez δοκιμάστηκε για το ρόλο της Λουσίλα. Κανένας από τους δυο star δεν πήρε τον ρόλο.
- Παρόλο που ο Μάξιμος αποτελεί ένα φανταστικό πρόσωπο, τόσο ο Κόμμοδος, όσο και η Λουσίλα αποτελούν ιστορικά πρόσωπα. Το 182 μ.Χ., ο Κόμμοδος επέζησε από μια απόπειρα της αδελφής του, Λουσίλας, να τον δολοφονήσει. Τελικά στραγγαλίστηκε από τον πρωταθλητή πυγμαχίας Νάρκισο.
- Η πρώτη σκηνή της μάχης των ρωμαϊκών λεγεώνων εναντίον των γερμανικών φύλων, γυρίστηκε στο Bourne Woods, ένα δάσος στην Αγγλία. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είχε πληροφορηθεί πως είχε προγραμματιστεί από το βρετανικό κράτος αποψίλωση της περιοχής, έτσι ο σκηνοθέτης έλαβε άδεια να το κάψει ο ίδιος και να τραβήξει τα πλάνα που χρειαζόταν.
Τραυματισμοί – κατηγορίες – θάνατος …
- Ο Ράσελ Κρόου τραυματίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Έχασε τις αισθήσεις στο δείκτη του δεξιού χεριού του για 2 χρόνια και τραυμάτισε τον αχίλλειο τένοντά του. Ακόμα, έσπασε ένα κόκαλο στο πόδι του, ράγισε ένα οστό στο ισχίο και τραυμάτισε μερικούς τένοντες των δικεφάλων του.
- Όπως κάνουν και σήμερα οι πιο διάσημοι αθλητές, έτσι και στην Αρχαία Ρώμη, οι μονομάχοι συμμετείχαν στην προώθηση προϊόντων! Ωστόσο, οι παραγωγοί της ταινίας θεώρησαν πως οι θεατές ούτε θα γνώριζαν, ούτε θα πίστευαν κάτι τέτοιο. Έτσι, αποφάσισαν να απαλείψουν το συγκεκριμένο σημείο από την ταινία.
- Οι κληρονόμοι του βρετανού συνθέτη Γκούσταβ Χολστ κατηγόρησαν τον Χανς Ζίμμερ (δημιουργό του soundtrack της ταινίας) πως το κομμάτι «The Battle», είναι αντιγραφή του «Mars, Bringer of War» το οποίο συνέθεσε ο Χολστ και προχώρησαν σε μήνυση.
- Ο ηθοποιός Oliver Reed, που υποδύεται τον Αντόνιο Πρόξιμο, πέθανε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στη Μάλτα. Έτσι, το σενάριο όσον αφορά τον Πρόξιμο, ξαναγράφηκε προκειμένου να πεθαίνει. Ωστόσο, δεν είχαν προλάβει να γυριστούν όλες οι σκηνές με τον ίδιο και χρησιμοποιήθηκαν γραφικά για να γυριστεί ο θάνατός του.
Δεν του άρεσε του Ράσελ
- Ο Ράσελ Κρόου δεν ήταν ενθουσιασμένος με το σενάριο και μάλιστα θεωρούσε ότι περιέχει «σκουπίδια». Μία από τις ατάκες που δεν του αρέσε ήταν και η χαρακτηριστική: «Θα πάρω την εκδίκησή μου, είτε σε αυτήν τη ζωή, είτε στην επόμενη».
- Τόσο ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ όσο και Ράσελ Κρόου διαφωνούσαν με το ενδεχόμενο σεξουαλικής σχέσης μεταξύ του Μάξιμου και της Λουσίλας. Πίστευαν ότι έτσι θα αποδυναμωνόταν η ανάγκη του πρωταγωνιστή να βρεθεί με τη νεκρή σύζυγο και το γιο του.
- Τέλος, ένα διάσημο Βελγικό Ποιμενικό σκυλί υποδύθηκε τον λύκο του πρωταγωνιστή. Η αυστηρή αγγλική νομοθεσία δεν επέτρεπε την χρήση αληθινού λύκου. Όπως αντιστοίχως πολλά από τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δάνειο από τον Ζωολογικό Κήπο του Μαρόκου, για να αποφευχθούν τα νομικά κολλήματα της Βρετανίας.
[row]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_sidebar id=”ad-08″]
[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_sidebar id=”quote-5″]
[/col]
[/row]