Πως προμοτάρουν το κάπνισμα οι ταινίες;

Αντί προλόγου

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν γράφτηκε για να το παίξω έξυπνος. Προφανώς είμαι αντικαπνιστής. Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους που καπνίζουν, ούτε τους κρίνω από αυτό. Αγαπημένοι μου άνθρωποι εξάλλου είναι καπνιστές. Το άρθρο γράφτηκε με σκοπό να δώσει τροφή για σκέψη στο τι μπορεί να μας προβάλουν και με ποιο τρόπο.

Πως προμοτάρουν το κάπνισμα οι ταινίες;

Είναι γνωστό πως η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται έμμεσα. Είναι διαφορετικό να βλέπεις διαφημίσεις, από το να δεις κάποιον αγαπημένο σου celebrity να κάνει κάτι “αυθόρμητα”. Μπορεί πολλές φορές να μην το καταλαβαίνουμε αλλά αυτό το κάτι, υποσυνείδητα το δεχόμαστε ως καλό και σωστό.

Δημιουργία προτύπων

Δεν συμβαίνει μόνο στο Hollywood. Ακόμα και σε παλιές ελληνικές ταινίες το έχουμε ζήσει. Όσον αφορά τους άντρες, ο μάγκας “πρέπει” να καπνίζει. Πόσες σκηνές έχουμε δει άραγε με τον εκάστοτε πρωταγωνιστή να χορεύει καπνίζοντας; Όσον αφορά τις γυναίκες, έχουμε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη η γυναίκα είναι πιο ναζιάρα ή μοιραία. Οι άντρες σπεύδουν να της ανάψουν το τσιγάρο. Στην δεύτερη, η γυναίκα είναι μαγκάκι. Το τσιγάρο όμως δεν λείπει. Υπάρχουν μέχρι και τραγούδια που υμνούν το κάπνισμα. Tragic που λέμε και στο χωριό μου…

Πειράματα

Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο με μία μελέτη για τα αποτελέσματα ενός πειράματος που διενήργησε το εθνικό ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ. Έβαλαν λοιπόν καπνιστές να δουν διάφορες ταινίες και παρατήρησαν πως η συμπεριφορά τους κατά τα διαλείμματα ήταν τελείως διαφορετική ανάλογα με το αν η ταινία περιείχε σκηνές με κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε κατακόρυφη άνοδος της επιθυμίας τους να καπνίσουν και ήταν το πρώτο πράγμα που έκαναν βγαίνοντας από την αίθουσα.

Απόλαυση

Για να έχει αποτέλεσμα η διαφήμιση, πρέπει αυτός που διαφημίζει το προϊόν να το απολαμβάνει. Έχετε παρατηρήσει την ευχαρίστηση των πρωταγωνιστών όταν καπνίζουν; Αλήθεια, σε πόσους καπνιστές το πρώτο τσιγάρο φάνηκε πικρό; Παρόλα αυτά συνέχισαν μέχρι να νιώσουν και εκείνοι αυτή την…απόλαυση. Ή αλλιώς μέχρι και εκείνοι να αρχίσουν να πληρώνουν για να κάνουν κακό στην υγεία τους…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στην στήλη To The Point, πατώντας ΕΔΩ.

[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_sidebar id=”ad-16″]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_sidebar id=”ad-ianos”]

[/col]

[/row]