Δημήτρης Μητροπάνος : Αλοίμονο σε αυτούς που δεν αγάπησαν

Δημήτρης Μητροπάνος : Αλοίμονο σε αυτούς που δεν αγάπησαν…

 

Τα πρώτα βήματα

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948, στα Τρίκαλα. Σε παιδική ηλικία ακόμα είχε εργαστεί ως σερβιτόρος σε ταβέρνα αλλά και στις κορδέλες κοπής ξύλων. Στα 15 χρόνια του, άφησε τα Τρίκαλα για την Αθήνα και πριν καν ενηλικιωθεί άρχισε να εργάζεται σαν τραγουδιστής.

Η συνάντηση που του άλλαξε την ζωή ήταν με τον Γιώργο Ζαμπέτα. Με την παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, επισκέφτηκε την Columbia, όπου και γνώρισε τον Ζαμπέτα, ο οποίος ήταν σαν πατέρας για εκείνον. Σε ηλικία 19 ετών, ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, ο  οποίος περιείχε το τραγούδι “Θεσσαλονίκη”. Αργότερα, το 1971, κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο “Δημήτρης Μητροπάνος” ενώ το 1972 συνεργάζεται με τον συνθέτη Δήμο Μούτση και τον ποιητή-στιχουργό Μάνο Ελευθερίου για τον θρυλικό “Άγιο Φεβρουάριο”. Ακολουθούν συνεργασίες με τον Γιώργο Κατσαρό (“Ο δρόμος για τα Κύθηρα” και με τον Γιώργο Χατζηνάσιο(“Τα συναξάρια”).

Δεκαετίες 80-90 : Φωνή χωρίς όρια

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι κάτι παραπάνω από ένας λαϊκός τραγουδιστής. Η συμμετοχή του στον δίσκο του Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι “Για να σ’ εκδικηθώ”) αλλά και του Νίκου Πορτοκάλογλου (με το τραγούδι “Κλείνω κι έρχομαι”) καθιερώνουν τον μεγάλο καλλιτέχνη σαν μία φωνή που μπορεί να τραγουδήσει και να απογειώσει τα πάντα. Το 1992 συνεργάζεται με τον Μάριο Τόκα και το αποτέλεσμα είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών(“Η Εθνική μας μοναξιά”). Το 1994 με το Φίλιππο Γράψα έρχεται ο δίσκος “Παρέα με έναν ήλιο” το 1994, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Ώσπου φτάνουμε στο 1996 και σε συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τους Άλκη Αλκαίο, Κώστα Λαχά, Λίνα Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη δημιουργούν τον δίσκο ορόσημο “Στου αιώνα την Παράγκα”. Διαχρονικά τραγούδια που πάντα θα τραγουδάμε και για κάποιους από εμάς θα είναι και κάτι παραπάνω από απλά τραγούδια. “Πάντα Γελαστοί”, “Λούνα Παρκ”, “Για μια ντολόρες”, ο “Τυμβωρύχος” και η θρυλική “Ρόζα” είναι κομμάτια αυτού του δίσκου.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο

Και μετά το 2000 ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεχίζει ερμηνεύοντας τραγούδια των Μικρούτσικου, Παπαδημητρίου, Κορακάκη, Μουκίδη, κ.α. Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και η συνεργασία του με τον Στέφανο Κορκολή στον δίσκο”Πες μου τ’ αληθινά σου”. Επίσης, κυκλοφορεί διπλό cd με την ζωντανή ηχογράφηση από το κέντρο όπου εμφανιζόταν με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση (“Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο”) αλλά και άλλες δουλειές όπως “Για την καρδιά ενός αγγέλου”, “Εδώ είμαστε”, “στην Διαπασών”. Τέλος, κυκλοφορεί διπλό CD με την συναυλία στο Ηρώδειο με τίτλο “Τα τραγούδια της ζωής μου”. Μία συναυλία η οποία έμεινε στην ιστορία γιατί παρά την δυνατή βροχή, ο κόσμος έμεινε καθηλωμένος να βλέπει επί σκηνής τον μεγάλο τραγουδιστή να δίνει την ψυχή του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Στις 17 Απρίλη το 2012, σίγησε η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου. Η κληρονομιά που άφησε βέβαια είναι τεράστια. Αντί επιλόγου, ας πούμε απλά ένα ευχαριστώ για τις στιγμές που μας χάρισε. Ακολουθεί ο “Έρωτας αρχάγγελος”, ένα τραγούδιt το οποίο θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω στον πατέρα μου, που με έμαθε να ακούω Δημήτρη Μητροπάνο και ένα Σάββατο πρωί αποφάσισε να χορέψει ζεϊμπέκικο μπρος στην Αχερουσία…