Ληστές των δασών – Σειρά Netflix

Ληστές των δασών – Σειρά Netflix

Οι ληστές των δασών είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά εποχής, η οποία βασίζεται στην δράση του διαβόητου ληστή Γιαν Ντε Λίχτε. Ο Γιαν έδρασε στο Βέλγιο κατά την διάρκεια της Αυστριακής κατοχής. Τα γεγονότα διαδραματίζονται τα έτη 1747-1748. Η πρώτη σεζόν διαρκεί 10 επεισόδια περίπου 50 λεπτών το καθένα. Το αυθεντικό όνομα της σειράς είναι De Bende van Jan de Lichte, το οποίο σημαίνει “Η συμμορία του Γιαν Ντε Λίχτε”.

Υπόθεση – Χωρίς spoiler

Βρισκόμαστε στην Φλαμανδία του 18ου αιώνα. Η Φλαμανδία ή Φλάνδρα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μία από τις τρεις επίσημες περιοχές του Βελγίου. Εκεί λοιπόν, η διαφθορά έχει χτυπήσει κόκκινο. Ο δήμαρχος της πόλης δρα ανεξέλεγκτα και ο παπάς βάζει θρησκευτικό μανδύα σε άνομες πράξεις. Παράλληλα, οι υπόλοιποι αριστοκράτες εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους χωρίς έλεγχο. Η πόλη είναι 4 χρόνια χωρίς δικαστικό επιμελητή ώσπου φτάνει ο Μπαρού, ο οποίος αρχικά δείχνει πρόθυμος να προσφέρει. Πλήθος κόσμου οδηγείται στην εξαθλίωση και αναγκάζεται να ζήσει στο δάσος αφού καμία πόλη δεν τους δέχεται επειδή φέρουν ένα σημάδι στο χέρι που υποδηλώνει πως έχουν κάνει κάτι κακό. Τα σημάδια αυτά έχουν γίνει με πυρωμένα σίδερα…

Εκεί λοιπόν φτάνει ο Γιαν Ντε Λίχτε, ο οποίος καταζητείται για φόνο και λιποταξία από τον στρατό και έχει επικηρυχθεί. Βλέποντας τις ακραίες αδικίες αλλά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, θα θελήσει να οργανώσει στοιχειωδώς τους ανθρώπους που ζουν στα δάση. Θα οργανώσει ληστείες και θα τα βάλει και με τον σιδερένιο Σίμον, έναν τύπο ο οποίος δίνει δουλειές σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά παράλληλα συνεργάζεται με την αριστοκρατία για την κατασκευή ενός δρόμου. Η κατασκευή αυτού του δρόμου, κόστιζε πολλές ζωές αθώων που δεν είχαν τις δυνάμεις να εργαστούν σε εξαντλητικές συνθήκες.

Γιατί να την δείτε

Είναι βασικό για μία σειρά που διαδραματίζεται σε άλλη εποχή, να καταφέρνει να μας μεταφέρει – όσο είναι δυνατόν – στο κλίμα εκείνης της εποχής. Οι “ληστές των δασών” το καταφέρνουν άψογα. Ωραία σκηνικά, ωραία κουστούμια και ατμόσφαιρα, πολύ καλές ερμηνείες. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πολύ πιο σκληρό και άδικο από τον σημερινό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιαν Ντε Λίχτε ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Α, και κάτι ακόμα…ο Γιαν Ντε Λίχτε φέρνει λίγο στον Ναδάλ σε νεαρή ηλικία…:-)

Παρόμοιες σειρές: La Revolution και η Φωτιά του Πεπρωμένου.