Διάσημοι συγγραφείς και ψευδώνυμα

Διάσημοι συγγραφείς και ψευδώνυμα

Κάνοντας μία έρευνα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διάσημων συγγραφέων που δημοσίευσαν τα έργα τους με ψευδώνυμο. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό ήταν επιλογή τους. Σε άλλες όμως, τους “επιβλήθηκε” είτε από το οικογενειακό περιβάλλον είτε από την οικονομικο-πολιτική κατάσταση της εποχής που έζησαν.

Από έλληνες με ψευδώνυμα σίγουρα θα γνωρίζετε τον Γιώργο Σεφεριάδη ως Γιώργο Σεφέρη και τον Δημήτριο Ροδόπουλο ως Μ. Καραγάτση. Επίσης, ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης έγινε γνωστός παγκοσμίως ως ο Οδυσσέας Ελύτης. Για τον τελευταίο μάλιστα είναι γνωστό πως ήθελε το επώνυμο να ξεκινάει από τα γράμματα ΕΛ λόγω της Ελλάδας, της Ελευθερίας αλλά και…μιας Ελένης που αγάπησε! Ο Μ. Καραγάτσης από την άλλη εμπνεύστηκε από το δέντρο φτελιά (καραγάτσι), το οποίο βρισκόταν στο χωριό του και συνήθιζε να πηγαίνει εκεί και να διαβάζει.

Ας δούμε όμως και μερικά παραδείγματα ξένων συγγραφέων.

Mark Twain

Ο πασίγνωστος αμερικανος συγγραφέας λεγόταν Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς. Ο Mark Twain είχε εργαστεί ως οδηγός ποταμόπλοιου και από εκεί κράτησε την φράση “Μαρκ Τουαίην”  που σημαίνει “μαρκάρισε 2 βάθη. Είναι μία έκφραση των βυθομετρητών που συνόδευαν τα ποταμόπλοια στα ταξίδια τους. Θεωρούσε πως στο συγκεκριμένο επάγγελμα, απέκτησε πολλές εμπειρίες και έτσι διάλεξε αυτό το ψευδώνυμο.

J.K. Rowling ή αλλιώς Robert Galbraith

Η διάσημη συγγραφέας του Χάρι Πότερ ή αλλιώς…η Joanne Rowling. O εκδοτικός οίκος δεν ήθελε να φαίνεται το φύλο της γιατί θεωρούσε πως αυτό θα έκανε κακό στον Χάρι Πότερ, το οποίο είχαν εκτιμήσει πως θα είναι νέα αγόρια. Το μεσαίο Κ είναι από την γιαγιά της (Kathleen). Η ίδια αποκάλυψε πως μετά την επιτυχία της, έγραφε και αστυνομικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Robert Galbraith. Το έκανε όπως είπε γιατί ήθελε να δει την ανταπόκριση του κόσμου και να μπορεί να γράψει χωρίς την πίεση που θα έγραφε η συγγραφέα του Χάρι Πότερ. Το γεγονός όμως είναι πως τα βιβλία της ως Robert Galbraith δεν είχαν κάνει πολλές πωλήσεις εώς ότου μάθει ο κόσμος πως Robert Galbraith και J.K. Rowling είναι το ίδιο πρόσωπο…

Πάμπλο Νερούδα

Η αλήθεια είναι πως όταν σε λένε Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, είναι λίγο δύσκολο να μείνεις στην μνήμη του κοινού. Ο πασίγνωστος χιλιανός Πάμπλο Νερούδα όμως άλλαξε το όνομα του επειδή ο πατέρας του δεν ενέκρινε το ενδιαφέρον του για την λογοτεχνία. Εμπνεύστηκε από έναν τσέχο ποιητή, τον Γιαν Νερούντα.

Agatha Christie…Mary Westmacott

Ναι, καλά διαβάσατε. Η “βασίλισσα του Εγκλήματος” (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) έγραψε 6 ρομαντικές νουβέλες με το ψευδώνυμο, Mary Westmacott. Κατάφερε να το κρατήσει κρυφό αυτό για σχεδόν 20 χρόνια. Πίστευε πως μόνο με ένα διαφορετικό όνομα θα μπορούσε να γράψει ρομαντικές νουβέλες γιατί είχε το Agatha Christie είχε ταυτιστεί με το μυστήριο και το έγκλημα.