Αγκάθα Κρίστι μια γυναίκα όλο μυστήριο… ή «Η Βασίλισσα του Εγκλήματος»

Αναμφισβήτητα εάν η ζωή ενός ανθρώπου αξίζει να γίνει βιβλίο και να διαβαστεί αυτή είναι η Αυτοβιογραφία της Αγκάθα Κρίστι. Αυτή η γυναίκα εκτός από πολυδιαβασμένη συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου έχει καταφέρει να ταυτίσει το όνομά της με τις αστυνομικές ιστορίες. Ο ήρωάς της Ηρακλής Πουαρό είναι ίσως ο πιο διάσημος ντετέκτιβ στην ιστορία  της ανθρωπότητας και ας είναι ένας φανταστικός ήρωας.

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι το μόνο μη υπαρκτό πρόσωπο που τιμήθηκε με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times»

Ποια είναι η Αγκάθα Κρίστι;

Η Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie) γεννήθηκε το 1890 στην Αγγλία. Σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου έμαθε τα πάντα για τα δηλητήρια. Άρχισε να γράφει το πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», όταν η αδερφή της της είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Σε αυτό παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο μόλις βιβλίο της («Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ» – 1926) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων. Το 1930 και ενώ είχε ήδη μείνει χήρα μία φορά, παντρεύτηκε έναν διάσημο αρχαιολόγο, τον οποίο βοηθούσε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή. Σε αυτά τα μέρη εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες. Tο 1975 σκότωσε τους δύο αγαπημένους της ήρωες, τον Ηρακλή Πουαρό στο μυθιστόρημα Αυλαία και τη Μις Μαρπλ στο Sleeping Murder. Ενώ το 1976 πέθανε και η ίδια. Μέχρι το θάνατό της, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Ενώ πλέον έχουν πωληθεί πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα.

Η Αγκάθα Κρίστι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» το χαρακτήρα αυτό.

Τι να διαβάσω;

Έχουν εκδοθεί δύο αυτοβιογραφίες της και αρκετά μυθιστορήματα πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στο σινεμά και στο θέατρο.

Τα βιβλία που η ίδια προτείνει ως 10 καλύτερα:

  • Δέκα μικροί νέγροι
  • Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόυντ
  • Πρόσκληση σε φόνο
  • Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές
  • Δεκατρία προβλήματα (συλλογή διηγημάτων)
  • Ένα σχέδιο δολοφονίας
  • Ατέλειωτη νύχτα
  • Η σοφίτα με τις αράχνες
  • Η δοκιμασία της αθωότητας
  • Δηλητήριο σε μικρές δόσεις.