Ο φαροφύλακας – The Vanishing

Το γεγονός…

Ο Φαροφύλακας : Τρεις Φαροφύλακες, που είχαν βάρδια σε ένα μικρό νησάκι της Σκωτίας, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Έχουν περάσει 29 ολόκληρα χρόνια από το συμβάν (26 Δεκεμβρίου 1990) και το μυστήριο παραμένει άλυτο. Οι έρευνες που έγιναν στο απομονωμένο νησί ήταν άκαρπες. Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να εξηγούσε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στους τρεις αυτούς άντρες. Ακόμα και το ημερολόγιο του Φάρου αντί να φωτίσει, σκοτείνιασε ακόμα περισσότερο το τοπίο. Αναφορές σε μια άσχημη καταιγίδα ενώ το δελτίο καιρού το διέψευδε, καταγραφή ενός σκληρού άντρα, πρώην καπετάνιου να ξεσπάει σε κλάματα υπό το φόβο της κακοκαιρίας και ένα κίτρινο αδιάβροχο σε λάθος θέση, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αυτή η ιστορία μυστηρίου φαίνεται ότι γοήτευσε τους Σεναριογράφους Σελίν Τζόουνς & Τζο Μπόουν και αποφάσισαν να γράψουν τη δική τους εκδοχή.

Η ταινία…

Ο Δανός σκηνοθέτης με πολυετή τηλεοπτική πείρα («The killing»), Κρίστοφερ Νίχολμ διαλέγει για πρώτη κινηματογραφική ταινία του μια βρετανική παραγωγή που καταθέτει τη δική της εκδοχή για το «μυστήριο της νήσου Φλάναν». Εκεί, 20 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Σκωτίας, τρεις φαροφύλακες αναλαμβάνουν την βάρδια τους. Την ανεμοδαρμένη ρουτίνα τους όμως θα διακόψει η ανακάλυψη ενός μυστηριώδους κιβωτίου γεμάτο χρυσό, το οποίο θα τους βάλει σε θανάσιμες περιπέτειες. Από πού προέρχεται; Σε ποιον ανήκει; Γιατί αυτός που είχε το μπαούλο ήταν αποφασισμένος να δώσει ακόμα και τη ζωή του για αυτό; Θα το αναζητήσει κανένας άλλος; Αυτό που ακολουθεί είναι μια τεταμένη μάχη για επιβίωση, που τροφοδοτείται από την απομόνωση, την παράνοια και την απληστία, οδηγώντας τρεις έντιμους ανθρώπους σε μια πορεία προς την καταστροφή. Το αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία με έντονα στοιχεία θρίλερ.

Η “συνταγή”…

  • 3 άνδρες (Τζέραρντ Μπάτλερ, Πίτερ Μούλαν, Κόνορ Σουίντελς)
  • 3 διαφορετικές γενεές
  • 1 απομονωμένο νησί.
  • 1 ξύλινο μπαούλο
  • Πολλά πτώματα…

Η επιτυχία…

  • Βασισμένο σε ένα αληθινό άλυτο μυστήριο
  • Η εκπληκτική φωτογραφία του Γιόργκεν Γιόχανσον («Μέρες Οργής», τα σίριαλ «The killing», «The bridge» και «Borgen») στο αφιλόξενο σκωτσέζικό τοπίο.
  • Η σκηνοθετική μαεστρία του Νίχολμ που ανεβάζει την ψυχολογική ένταση και κλιμακώνει τη βία, σε ένα συναισθηματικά σκληρό και ρεαλιστικό θρίλερ. Ο “Φαροφύλακας” βασίζεται στα σκοτεινά ανθρώπινα πάθη και παρορμήσεις. Παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία πως πυροδοτούνται τα ακραία ανθρώπινα συναισθήματα και συμπεριφορές.