Γαλλική λογοτεχνία : Πως το κάνουν οι Γάλλοι

Γαλλική Λογοτεχνία : Πως το κάνουν οι Γάλλοι

Γαλλική λογοτεχνία…Αν ξέρουν να κάνουν κάτι καλά οι Γάλλοι, αυτό είναι σίγουρα το να γράφουν βιβλία. Το μαρτυρούν άλλωστε τα 14 Νόμπελ Λογοτεχνίας που έχουν απονεμηθεί σε Γάλλους συγγραφείς. Επικό άσμα, ιπποτική μυθιστορία, αλληγορικοί μύθοι, λυρική ποίηση, ιστορικά χρονικά, θρησκευτικό θέατρο, κλασσική λογοτεχνία και θέατρο, σουρεαλιστικά κείμενα και ρομαντική ποίηση είναι κάποια από τα είδη που προήγαγαν οι Γάλλοι ποιητές.

Έντονο μεσογειακό ταπεραμέντο, έρωτας, πάθη, ανατροπές, μαχητική διάθεση, φως και σκοτάδι, χιούμορ, αλληγορία και ρεαλισμός, πολιτικό σχόλιο, υπαρξιακές αναζητήσεις και τόσα άλλα θα βρει κανείς μέσα σε ένα γαλλικό βιβλίο. Αν δεν έχετε ακόμα μυηθεί, κάντε την αρχή με τους καλύτερους: Άλμπερτ Καμύ,  Γκιγιώμ Απολλιναίρ, Ρενέ Σαρ, Ζακ Πρεβέρ, Πιερ Ζαν Ζουβ, Πωλ Ελυάρ, Ζαν Κοκτώ, Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό και Πατρίκ Μοντιάνο.

Οι προτάσεις μας

Διαλέξαμε τρία έργα για να όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την περιπλάνησή τους στην γαλλική λογοτεχνία.

  1. Πρώτο και καλύτερο ένα κλασικό μυθιστόρημα από τον ρομαντικό Βίκτωρ Ουγκό, Οι Άθλιοι. Ένας ύμνος στον άνθρωπο, μια κραυγή για αλληλεγγύη, που όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας γράφτηκε για όλα τα έθνη. Η ιστορία γνωστή, το έργο εστιάζει στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη, ενός πρώην κατάδικου, να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία. Ως μοτίβο χρησιμοποιείται η αιώνια μάχη του καλού και του κακού, μόνο που εδώ οι ρόλοι μπερδεύονται. Ο Ουγκώ εμπνεύστηκε από το υπαρκτό πρόσωπο Φρανσουά Ευγένιο Βιντόσκ, ο οποίος κατείχε την ιδιότητα τόσο του αστυνομικού, όσο και του εγκληματία.
  2. Μια ανθολογία Γαλλικής ποίησης, ένα συλλογικό έργο με ποιήματα από τον Μπωντλαίρ ως τους ποιητές τις μέρες μας (Απολλιναίρ, Αρτώ, Κοβαλσκί, Μπρετόν, Ρεμπώ, Φολλαίν και πολλοί άλλοι). Θα σας εισάγει στον πιο σκοτεινό και ταυτόχρονα ερωτικό κόσμο των αισθήσεων. Ποιος δεν έχει ακούσει τους καταραμένους ποιητές, τα πελώρια τροπικά λουλούδια (Μπωντλαίρ) ή τα ανεμόπληκτα ξάρτια (Ρεμπώ). Και βέβαια κανένας άλλος δεν χρησιμοποιεί τόσο τολμηρή γλώσσα όταν περιγράφει την ερωτική πράξη.
  3. Τέλος, προτείνουμε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Μάιο στη χώρα μας. Το βραβευμένο Γλυκό Τραγούδι της Λέιλα Σλιμάνι. Αν και η γαλλική λογοτεχνία εκπροσωπείται και με το παραπάνω στη χώρα μας, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελεί άλλη μία ιστορία, αλλά μια συναισθηματική σπουδή πάνω στη γυναίκα που είναι μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη. Αγωνία, θλίψη, απελπισία, έντονα συναισθήματα κατακλύζουν το βιβλίο που είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

Bonne lecture!!!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ

[button text=”ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ” color=”white” radius=”99″ link=”http://go.linkwi.se/z/469-0/CD19092/?lnkurl=https%3A%2F%2Fwww.public.gr%2Fproduct%2Foi-athlioi%2Fprod254273%2F” target=”_blank”]

[/ux_image_box]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image_box style=”default” img=”21842″ text_bg=”rgb(242, 242, 242)”]

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ

[button text=”ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ” radius=”99″ link=”http://go.linkwi.se/z/469-0/CD19092/?lnkurl=https%3A%2F%2Fwww.public.gr%2Fproduct%2Fkataramenoi-galloi-poiites%2Fprod903082pp%2F” target=”_blank”]

 

ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

[button text=”ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ” color=”white” radius=”99″ link=”http://go.linkwi.se/z/469-0/CD19092/?lnkurl=https%3A%2F%2Fwww.public.gr%2Fproduct%2Fglyko-tragoydi%2Fprod8620484pp%2F” target=”_blank”]

[/ux_image_box]

[/col]

[/row]

Για περισσότερες προτάσεις βιβλίων πατήστε ΕΔΩ