Vikings: Έξι επικές σκηνές

  • Ο Ράγκναρ συνειδητοποιεί πως έκανε λάθος (S04E06)

Υπάρχει μία σκηνή κατά την δεύτερη έφοδο στο Παρίσι όπου ο Ράγκναρ κάθεται στο καράβι και βλέποντας το τοπίο, σκέφτεται την Λάγκερθα νέα, τον Μπιόρν παιδάκι και την μικρή του κόρη που πέθανε. Είναι μία πολύ χαρακτηριστική σκηνή γιατί υπάρχει και ένα λευκό πανέμορφο άλογο και ωραία μουσική υπόκρουση. Είναι η σκηνή που ο Ράγκναρ αμφιβάλει για όλα όσα έχει κάνει και σκέφτεται πως ίσως αυτό που πραγματικά ήθελε τελικά ήταν να είχε μείνει ένας απλός αγρότης. Ίσως, το τίμημα για να κατακτήσει όλες αυτές τις περιοχές να ήταν πολύ βαρύ αφού… έχασε το δικό του λιμάνι.

 

  • Ο διάλογος του φυλακισμένου Ράγκναρ με τον Άιβαρ (S04E15)

Μία επική σκηνή. Ο Ράγκναρ εμψυχώνει τον Άιβαρ με μοναδικό τρόπο. Τον συμβουλεύει να εκμεταλλευτεί αυτά που όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν μειονεκτήματά του για να κατακτήσει τον κόσμο.  Η αναπηρία του μπορεί να γίνει όπλο. Ο θυμός που νιώθει μέσα του πρέπει να του δώσει κίνητρο. Αυτός ο διάλογος έχει μεγάλες προεκτάσεις και μπορεί να γίνει ολόκληρη ανάλυση. Μπορεί ακόμα και να αποτελέσει έμπνευση για κάποιον και να τον κάνει να χρησιμοποιήσει προς όφελός του αυτά για τα οποία μπορεί να αισθάνεται μειονεκτικά.

  • Ο θάνατος του Ράγκναρ

Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο θάνατός του προφανώς δεν θα περνούσε απαρατήρητος. Το σημαντικότερο είναι πως ενώ θα μπορούσε να έχει αποφύγει την επιστροφή στην Αγγλία, εκείνος επέλεξε και πήγε…στο λάκκο με τα φίδια (κυριολεκτικά). Το γεγονός ότι επικαλούνταν τον Χριστό για να οδηγήσουν έναν άνθρωπο σε αυτό τον φρικτό θάνατο, μπορεί να προκαλέσει μόνο θλίψη και οργή για τους εκτελεστές του.

 

  • Ο Άιβαρ στην μάχη του Γιορκ κρατάει μόνος του έναν στρατό

Η πιο επική σκηνή. Ο Άιβαρ, παρακολουθεί από ψηλά την μάχη που ο ίδιος έχει σχεδιάσει. Αφήνει όμως το συναίσθημα να τον παρασύρει και αποφασίζει να κατέβει και να συμμετάσχει. Θα τον ρίξουν από το άρμα που του είχε φτιάξει ο Φλόκι. Οι στρατιώτες των Άγγλων θα φτάσουν πριν τους Βίκινγκς στο σημείο και τότε θα συμβεί το απίστευτο. Ο Άιβαρ θα συρθεί μπροστά από ένα κάρο και θα τους βάλει τις φωνές: «Ξέρετε ποιος είμαι; Δεν μπορείτε να με σκοτώσετε. Είμαι ο Ivar the Boneless». Ένας ολόκληρος στρατός θα σταματήσει μπροστά στον… «σακάτη» και όλοι θα φοβούνται να του επιτεθούν. Η δύναμη της ψυχής και του νου σε όλο της το μεγαλείο.


 

  • Ο θάνατος του Μπιόρν (S06E11)

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος δεν ήταν αλλά ήταν σίγουρα γενναίος πολεμιστής. Ξεπέρασε τα όρια του όταν έβαλε για τελευταία φορά την πανοπλία του. Ακόμα και όταν τα βέλη τον χτύπησαν, έμεινε πάνω στο άλογο του μέχρι να δώσει για στερνή φορά το σύνθημα της επίθεσης. Respect.

  • Ο θάνατος του Άιβαρ (S06E20)

Όπως και ο Ράγκναρ, ο Άιβαρ επιλέγει ουσιαστικά τον τρόπο που θα πεθάνει αν και σίγουρα μπορεί να το αποφύγει. Τα δάκρυα του αδερφού του Χβίτσερκ και ο σεβασμός του βασιλιά Άλφρεντ ο οποίος σταμάτησε την μάχη ήταν απλά συγκλονιστικά. Η επιλογή να τον σκοτώσει ένας εχθρός με ένα μικρό μαχαίρι δεν ήταν τυχαία. Μάλιστα, σάστισε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι, μην πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να σκοτώσει τον Άιβαρ. Ο ίδιος ο Άιβαρ είναι αυτός που τον παρότρυνε να το κάνει λέγοντάς του να μην φοβάται. Η στιγμή που γυρνάει, κοιτάζει τον αδερφό του και ένα ελαφρύ χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό του είναι απλά απίστευτη. Αισθάνεται πως έκανε το χρέος του. Εξάλλου λίγα λεπτά πριν, είχε διώξει από κοντά του τον Χβίτσερκ, λέγοντάς του ότι ετοιμαζόταν μια ζωή για αυτή την στιγμή.

Ο Άιβαρ μεγάλωσε με τις ανασφάλειές του (όπως όλοι) και κατάφερε να κάνει αυτό που του είπε ο πατέρας του: Να χρησιμοποιήσει προς όφελός του τα αρνητικά του (ή αυτά που οι υπόλοιποι έβλεπαν ως αρνητικά του). Αντικρύζοντας τον θάνατο, στην αγκαλιά του αδερφού του, έγινε ξανά εκείνο το παιδί με τα κινητικά προβλήματα που πάντα το φρόντιζε η μητέρα και τα αδέλφια του. Κλαίγοντας είπε ότι φοβάται…και πέρασε στην αιωνιότητα.