[page_header]
[ux_image id=”30350″ margin=”25px 0px 25px 0px”]
Τι είναι τα Όσκαρ;
Τα Όσκαρ ή τα Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Academy Awards) είναι κινηματογραφικά βραβεία με παγκόσμια προβολή. Τα γνωστά σε όλα μας χρυσά αγαλματάκια, απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία αριθμεί περισσότερα από 6000 μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο “Ρούσβελτ” στο Χόλυγουντ. Ενώ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Ντόλμπι (Dolby Theatre), πρώην Κόντακ (Kodak Theatre), επίσης στο Χόλυγουντ.
Η βραδιά των Όσκαρ είναι η πιο λαμπερή βραδιά του Χόλυγουντ. Όλοι οι προσκεκλημένοι «παρελαύνουν» στο κόκκινο χαλί φορώντας δημιουργίες που έχουν εξασφαλίσει από διάσημους σχεδιαστές μόδας. Ενώ υπολογίζεται ότι τη βραδιά παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους, κάθε χρόνο, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Τι είναι το έπαθλο;
Το Όσκαρ είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο από χαλκό και κασσίτερο, έχει ύψος 34 εκ., ζυγίζει περίπου 4 κιλά και το σχεδίασε ο Τζορτζ Στάνλεϊ. Πρόκειται για έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας: τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά, ενώ εκείνη η εκδοχή που ακούγεται σαν πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της ακαδημίας ονόματι Μάργκαρετ Χέρικ μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ.
Ποια είναι τα μέλη της Ακαδημίας;
Η Ακαδημία αριθμεί πάνω από 6.500 μέλη και είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν. Συνήθως για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο άλλα μέλη. Τα ονόματα των μελών δεν αποκαλύπτονται αν και κάποια ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η ψήφος αυτών των σημαντικών ανθρώπων εξασφαλίζει ή όχι την κάθε υποψηφιότητα.
[row]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_sidebar id=”ad-12″]
[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_sidebar id=”ad-09″]
[/col]
[/row]
Ποιες ταινίες πήραν τα περισσότερα αγαλματίδια;
Με 11 Όσκαρ έχουν βραβευθεί, έως σήμερα, οι ταινίες: Μπεν Χουρ (1959), Τιτανικός (1997) και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά (2003).
10 χρυσά αγαλματίδια έχει πάρει το West Side Story (1961), ενώ 9 βραβεία δέχτηκαν οι ταινίες: Ζιζί (1958), ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987) και ο Άγγλος Ασθενής (1996).
Όσκαρ 2019…
Η φετινή απονομή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, εξαιτίας των δέκα διαφορετικών υποψηφιοτήτων για τη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, “The Favourite”, θα παρουσιαστεί στις 24 Φεβρουαρίου.
Παρά τις αντίθετες αρχικές δηλώσεις, την παρουσίαση της 91ης τελετής θα αναλάβουν οι περσινοί νικητές – ηθοποιοί, Άλισον Τζάνεϊ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γκάρι Όλντμαν και Σαμ Ρόκγουελ.
Ας σημειωθεί ότι στα Βραβεία SAG που διεξάγονται πάντα ένα μήνα πριν τα Όσκαρ, καταγράφονται οι προτιμήσεις των ίδιων των ηθοποιών. Αν και δεν έχει μεγάλη σημασία για το αποτέλεσμα της Μαγικής Βραδιάς, τα Βραβεία SAG 2019, παρουσίασαν εκπλήξεις. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Η ευνοούμενη – The Favourite» δεν πήρε κανένα βραβείο. Το «Ένα Αστέρι Γεννιέται» του Μπράντλεϊ Κούπερ, το οποίο είχε συνολικά τις περισσότερες υποψηφιότητες, έφυγε και αυτό δίχως κανένα βραβείο. Ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το «BlacKkKlansman». Κερδισμένη βγήκε η ταινία του Ράιαν Κούγκλερ, «Black Panther», που βρέθηκε με το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης Ερμηνείας του Συνολικού Καστ. Στις αντίστοιχες τηλεοπτικές κατηγορίες βραβεύτηκαν τα «The Marvelous Mrs. Maisel» και «This Is Us», ενώ με βραβείο έφυγαν και ο Ραμί Μαλέκ, η Γκλεν Κλόουζ και ο Μαχερσάλα Αλί.
Αντίθετα, η Αμερικανική Ένωση Μοντέρ απένειμε το Βραβείο Μοντάζ στον Γιώργο Μαυροψαρίδη, για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Ο βραβευμένος πλέον Γιώργος Μαυροψαρίδης, είναι και ο πρώτος Έλληνας Μοντέρ υποψήφιος για Όσκαρ.
Οι φετινές υποψηφιότητες για τα Όσκαρ είναι λίγο έως πολύ γνωστές σε όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις, κυρίως με τις αποκλίσεις υποψηφιοτήτων που είχαν ήδη βραβευθεί στις Χρυσές Σφαίρες. Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις που δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της χρυσής πρόκρισης ήταν το “Won’t You Be My Neighbor”. Το ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ για τον αγαπημένο τηλεοπτικό παρουσιαστή Mr. Rogers (στην φιξιόν εκδοχή του θα τον ερμηνεύσει ο Τομ Χανκς) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους μεγαλύτερους αμερικανούς κριτικούς, ένα σκορ 98% στο Rotten Tomatoes και 22 εκατομμύρια στο εγχώριο box office – ρεκόρ για ντοκιμαντέρ. Δεν ήταν απλώς σίγουρο για την πεντάδα, ήταν ένα από τα φαβορί για το ίδιο το βραβείο. Αντίστοιχες δυσάρεστες εκπλήξεις καταγράφηκαν σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, φέτος.
Δεν μένει πλέον παρά να δούμε τους φετινούς νικητές!
[row]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_sidebar id=”quote-6″]
[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]
[ux_sidebar id=”quote-7″]
[/col]
[/row]