Ο Αριθμός 24 – Νορβηγική Πολεμική Ταινία
Η ταινία “Αριθμός 24” (πρωτότυπος τίτλος: “Nr. 24”) είναι ένα νορβηγικό πολεμικό δράμα του 2024, σε σκηνοθεσία του John Andreas Andersen. Με διάρκεια 1 ώρα και 51 λεπτά, η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία του Gunnar Sønsteby, του πιο παρασημοφορημένου ήρωα της Νορβηγίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπόθεση
Η ιστορία ξεκινά το 1937 στο Rjukan της Νορβηγίας, όπου ο νεαρός Gunnar ζει μια ήρεμη ζωή και κάνει βόλτες στα χιονισμένα βουνά με τον κολλητό του. Με την εισβολή των Ναζί στη Νορβηγία, αποφασίζει να αντισταθεί. Η αποφασιστικότητά του τον οδηγεί να γίνει κατάσκοπος με το κωδικό όνομα “Αριθμός 24”, ηγούμενος της “Συμμορίας του Όσλο”, μιας αντιστασιακής ομάδας που πραγματοποιεί τολμηρές πράξεις σαμποτάζ κατά των Γερμανών κατακτητών.
Καθώς η αντίσταση εντείνεται, ο Gunnar και η ομάδα του αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές, όπως η τοποθέτηση εκρηκτικών σε εργοστάσια όπλων αλλά και την δολοφονία ορισμένων Νορβηγών ναζί που συνεργάζονται με τους Γερμανούς.
Στο παρόν, ο ηλικιωμένος Gunnar μοιράζεται τις εμπειρίες του με μαθητές και τους τονίζει ότι το κόστος για την Ελευθερία δεν είναι μετρήσιμο. Βέβαια, τα παιδιά που δεν έχουν βιώσει τα όσα βίωσε εκείνος αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να έχουν ελευθερωθεί χωρίς τη χρήση βίας και έτσι γίνεται μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Τροφή για σκέψη
Στην αρχή της ταινίας, γίνεται αναφορά στη μηδαμινή αντίσταση που προέβαλε η επίσημη Νορβηγία στους ναζί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μόλις 800 στρατιώτες κατέλαβαν το Όσλο. Αυτή η χώρα, λοιπόν, τιμάει όσους αντιστάθηκαν με προσωπικό κόστος και όχι οργανωμένα. Και πολύ καλά κάνει!
Από την άλλη, μία τέτοια ταινία στην Ελλάδα που αντιστάθηκε όσο καμία άλλη χώρα, φαντάζει αδύνατο να γυριστεί. Και αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνει αυτό. Αναρωτιέμαι γιατί εμείς πρέπει να εστιάζουμε μόνο στις κακές στιγμές της δικιάς μας ιστορίας (πχ εμφύλιοι) και γιατί να μην τιμάμε…τους παππούδες μας.
Αξίζει να τη δω;
Ναι! Η ταινία “Αριθμός 24” παρουσιάζει με επιτυχία διάφορες πτυχές της αντίστασης και κάνει κάτι πολύ σημαντικό: μιλάει για την αξία της Ελευθερίας. Στο IMDb, η ταινία έχει βαθμολογία 7,5. Εγώ θα της δώσω 8.