Η κλοπή της κούπας

Ξέρατε ότι το 1983 το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου κλάπηκε από τα γραφεία της Βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας; Εγώ δεν το ήξερα και το έμαθα με αφορμή αυτή την διασκεδαστική ταινία, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

ΠΛΟΚΗ

Είναι δεδομένο πως κατά την διάρκεια της ταινίας, σε αρκετά σημεία θα αναρωτηθείτε “Μα είναι δυνατόν να είναι όλα τόσο χύμα;”. Και όμως, στην Βραζιλία του 1983 απ’οτι φαίνεται ήταν. Προκειμένου να πληρώσει τα χρέη του στον τζόγο, ο Peralta και ο -όχι ιδιαίτερα έξυπνος φίλος του- Borracha αποφασίζουν να κάνουν μία ληστεία. Νομίζουν ότι θα κλέψουν το πιστό αντίγραφο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά…κλέβουν το αληθινό τρόπαιο. Όπως καταλαβαίνετε στην χώρα όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται, αυτό το γεγονός γίνεται πρώτο θέμα και όλοι ψάχνουν να βρουν τους προδότες που έκλεψαν το βαρύτιμο τρόπαιο που ο Πελέ και η παρέα του κατέκτησαν 3 φορές με ιδρώτα. Το να “ξεφορτωθούν” πλέον το κύπελλο δεν είναι καθόλου έυκολο και θα βρεθούν μπροστά σε ηθικά διλήμματα καθώς ο ενδιαφερόμενος είναι…αργεντίνος.

ΣΧΟΛΙΟ

Οι ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ας υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την πραγματικότητα. Εδώ, από όσο έψαξα, τα γεγονότα της ταινίας είναι πολύ κοντά στα αληθινά. Σίγουρα, δεν είναι η ταινία που θα σας μείνει αξέχαστη αλλά καταφέρνει να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής. Η ταινία προβάλεται και στο Netflix. Ο αρχικός της τίτλος είναι Jules and Dolores.