13 Νοέμβρη: Επίθεση στο Παρίσι – Ντοκιμαντέρ Netflix

13 Νοέμβρη: Επίθεση στο Παρίσι – Ντοκιμαντέρ Netflix

Το “13 Νοέμβρη: Επίθεση στο Παρίσι” είναι ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ του Netflix. Όπως καταλαβαίνετε εύκολα και από τον τίτλο, το θέμα του είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην γαλλική πρωτεύουσα το βραδάκι της 13ης Νοεμβρίου 2015. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος.

Τρία συγκλονιστικά επεισόδια

Στα 3 επεισόδια βλέπουμε την σειρά των γεγονότων. Εκείνο το βράδυ, γινόταν ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου στο Σταντ ντε Φρανς ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Μάλιστα, τον αγώνα παρακολουθούσε και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο. Σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 80000 θέσεων, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ήταν να διαχειριστούν σωστά αυτή την κατάσταση. Ο πανικός θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – θύματα. Επίσης, εκείνη την ώρα κανείς δεν ήξερε κατά πόσο ήταν σωστή κίνηση να φύγουν οι άνθρωποι από το στάδιο μιας και οι τρομοκρατικές ενέργειες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Όσο προχωράμε, θα δούμε πως κινούνταν οι δράστες. Περνούσαν από καφετέριες και άνοιγαν πυρ ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες που εκείνη την ώρα απλώς απολάμβαναν το ποτό τους. Οι μαρτυρίες τους είναι πραγματικά σοκαριστικές αλλά τα χειρότερα διαδραματίστηκαν στο θέατρο Μπατακλάν. Πρόκειται για μία αίθουσα συναυλιών ουσιαστικά, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 1500 άτομα. Εκεί λοιπόν, μπήκαν 4 ένοπλοι με τυφέκια ΑΚ-47 και άρχισαν να εκτελούν εν ψυχρώ τον κόσμο.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Για 20 λεπτά σκότωναν κόσμο ενώ όση ώρα ξαναγέμιζαν τα όπλα, όσοι ήταν ζωντανοί έκαναν οτιδήποτε μπορούν για να σωθούν. Η όλη κατάσταση κατέληξε σε μία ομηρία, η οποία λύθηκε με έναν τρελό τρόπο…θα τα δείτε στο τρίτο επεισόδιο!

Να το δω; 

ΝΑΙ! Είναι καθηλωτικό! Βλέποντας το τρίτο επεισόδιο ειδικά, απορούσα πως είναι ζωντανοί αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε! Αν έβλεπα σε ταινία όλα αυτά, θα έλεγα ότι είναι υπερβολικά.

Απολύτως δικαιολογημένα το “13 Νοέμβρη: Επίθεση στο Παρίσι” έχει 8,3 στο iMDB. Ο ίδιος βαθμός και από εμένα. Δεν συνηθίζω να προτείνω ντοκιμαντέρ. Αυτό όμως είναι πράγματι πολύ καλό και δεν θα το βαρεθείτε στιγμή!