Η Τραγωδία του Μάκβεθ – Ταινία Apple TV

τραγωδία του μακμπεθ

Η Τραγωδία του Μάκβεθ – Ταινία Apple TV

Η Τραγωδία του Μάκβεθ είναι μία ταινία πολύ διαφορετική από τις άλλες. Ασπρόμαυρη, με τεράστια ονόματα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι στο θέατρο και την παρακολουθείς.

Ηθοποιοί

Ο αγαπημένος Denzel Washington υποδύεται εξαιρετικά τον Μάκβεθ και η Frances McDormand καθηλώνει με την ερμηνεία της ώς Λαίδη Μάκβεθ. Από κει και πέρα, είναι τρομερή η Κάθριν Χάντερ (Κατερίνα Χατζηπατέρα) στον ρόλο των μαγισσών. Αυτά τα ονόματα, τα πλαισιώνουν… οι Harry Melling, Corey Hawkins, Brendan Gleeson κ.α.

Σενάριο

Το έργο ξεκινάει με τον Λόρδο Μακμπέθ, να πληροφορείται από τρεις μάγισσες ότι θα γίνει ο επόμενος βασιλιάς της Σκωτίας. Μαζί του είναι ο Βάγκος, ο οποίος μαθαίνει ότι θα γίνει πατέρας κάποιου βασιλιά.  Η φιλόδοξη σύζυγός του είναι αυτή που θα κινήσει τα νήματα προκειμένου ο Μάκβεθ να πάρει την εξουσία στα χέρια του.

Τι μας δυσκόλεψε

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις τον θεατρικό λόγο με υπότιτλους. Κάποιες στιγμές έπρεπε να πατήσω παύση και να το ξαναδώ. Σίγουρα ευχήθηκα πολλές φορές να ήταν τέτοιο το επίπεδο των αγγλικών μου που να μην χρειάζεται να διαβάζω τους υπότιτλους.

Τι μας εντυπωσίασε

Από που να αρχίσει κανείς…

  • δεν έχω δει άλλη ταινία με τόσο εντυπωσιακή δουλειά στον φωτισμό. Το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρη δεν με ενόχλησε καθόλου. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πατήσω παύση μόνο και μόνο για να δω το σκηνικό.
  • οι ερμηνείες. Απλώς, συγκλονιστικές.
  • Ο τρόπος που κατάφερνε να σε ταξιδεύει σε μία θεατρική αίθουσα. Πραγματικά, είναι στιγμές που αισθάνεσαι ότι κάθεσαι στην πρώτη σειρά ενός θεάτρου και παρελαύνουν μπροστά σου όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα.

Η Τραγωδία του Μάκβεθ – Να την δω;

Είναι must see ταινία αν και δεν θα αρέσει σε όλους. Σκεφτόμουν ότι είχα την τύχη να έχω σπουδάσει μουσική και κάποια πράγματα να μπορώ να τα αναγνωρίσω όταν ακούω κάτι εξαιρετικό. Αυτό πχ όμως δεν συμβαίνει όταν δω έναν πίνακα ζωγραφικής. Μπορεί να καταλαβαίνω ότι είναι ένα μεγαλειώδες έργο αλλά να μην μπορώ να διακρίνω λεπτομέρειες που άλλοι άνθρωποι βλέπουν. Στην “τραγωδία του Μάκβεθ”, αισθάνθηκα αυτό το πράγμα ακριβώς. Είναι ένα έργο τέχνης που δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα το μεγαλείο του και τι δουλειά έχει γίνει πίσω από αυτό ίσως γιατί δεν έχουμε “εκπαιδευτεί” να μπορούμε να το κάνουμε.