Η ξεχασμένη μάχη – Ταινία Netflix

Η ξεχασμένη μάχη – Ταινία Netflix

Η ξεχασμένη μάχη είναι Ολλανδική ταινία σχετική με την πολύ σημαντική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Σκάλδη. Το πρώτο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε βλέποντας τη, είναι κρίμα που μία τέτοια ταινία δεν την είδαμε σε κάποια αίθουσα κινηματογράφου.

Σενάριο

Προς τα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να κερδίζουν το ένα μέρος μετά το άλλο μετά την απόβαση στη Νορμανδία (Γαλλία). Το πρόβλημα όσο επεκτείνονταν προς την Ολλανδία, ήταν ότι οι Γερμανοί είχαν υπό τον έλεγχό τους τον ποταμό Σκάλδη (μήκους 435 χλμ). Αυτό δεν επέτρεπε το ανεφοδιασμό των δυνάμεων.

Η ξεχασμένη μάχη είναι μία ιστορία εξελίσσεται σε 3 πεδία μέχρι όλα αυτά να ενωθούν. Αρχικά, βλέπουμε μία οικογένεια στην κατεχόμενη Ολλανδία. Ο 17χρονος γιος προκαλεί ένα ατύχημα σκοτώνοντας 3 γερμανούς στρατιώτες. Ο πατέρας του είναι γιατρός, συνεργάζεται με τους Γερμανούς αλλά είναι δύσκολο να σώσει τον γιο του μετά το συμβάν. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να βλέπουμε την κατάσταση σε μία κατεχόμενη περιοχή. Παράλληλα, βλέπουμε έναν Ολλανδό στρατιώτη ο οποίος πολεμάει στο πλευρό των Γερμανών, στη Ρωσία. Εκεί θα τραυματιστεί και θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Τέλος, βλέπουμε έναν άγγλο νεαρό πιλότο ανεμόπτερου ο οποίος αψηφά τον πατέρα του και ετοιμάζεται να πάρει μέρος στην μεγάλη αυτή επιχείρηση για να ανοιχθεί μία δίοδος ανεφοδιασμού.

Να την δω;

Αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες, τότε δεν θα σας απογοητεύσει. Εγώ βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το κομμάτι με την κατεχόμενη Ολλανδία γιατί σε μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη, προσπαθεί ο καθένας να επιζήσει ή να αντισταθεί με τον τρόπο του. Παράλληλα βέβαια υπάρχουν και αυτοί που προδίδουν. Επίσης, “η ξεχασμένη μάχη” δείχνει το πως μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Μπορεί να αλλάξει είτε προς την μία κατευθυνση και να γίνει πιο σκληρός είτε προς την άλλη και να γίνει πιο ανθρώπινος. Έχει καταπληκτική εικόνα και δυνατό σενάριο. Σίγουρα, κάποια από τις ιστορίες που εξελίσσονται θα σας αγγίξουν.

Τέλος, για την ιστορία, στην πραγματική μάχη της Σκάλδης έχασαν την ζωή τους περίπου 10000 άνθρωποι.