Servant – Σειρά Apple TV
Το Servant είναι μία καταπληκτική σειρά (ψυχολογικό θρίλερ) 4 σεζόν της Apple TV, σε σκηνοθεσία του M. Night Syamalan. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου είναι περίπου 30 λεπτά. Ένα από τα πράγματα που με κέρδισε είναι πως σέβεται τον θεατή και δεν “τραβάει” τη σειρά χωρίς λόγο και αιτία. Εξάλλου, η Apple ήθελε να συνεχιστεί αλλά ο σκηνοθέτης αρνήθηκε μιας και ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί αυτό που ήθελε να πει.
Υπόθεση
Η Ντόροθι (μία διάσημη δημοσιογράφος) και ο Σον (ένας γνωστός σεφ) είναι παντρεμένοι και αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Συγκεκριμένα, το 13 εβδομάδων μωράκι τους έχει πεθάνει. Η Ντόροθι αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα και παίρνουν μία κούκλα στη θέση του μωρού, με σκοπό σιγά σιγά να επανέλθει η μνήμη και η λογική της. Την κούκλα έρχεται να φροντίσει μία νεαρή νταντά, η Λιάν. Τότε, αρχίζουν τα περίεργα… ξαφνικά η κούκλα ζωντανεύει και ο Σον με τον Τζούλιαν (ο αγαπημένος αδερφός της Ντόροθι) προσπαθούν να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Το προτελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν είναι από τα καλύτερα που έχω δει γενικά. Ως εκείνο το σημείο η ένταση και οι απορίες ανεβαίνουν. Είναι το κομβικό επεισόδιο όπου αποκαλύπτεται πως έχασε τη ζωή του, ο μικρός Τζέρικο και σιγά σιγά όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα. Υπάρχουν ακόμα κάποια συγκλονιστικά επεισόδια, για τα οποία υπάρχει και έξτρα υλικό στην Apple TV. Για παράδειγμα, στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς, υπάρχει μία απίστευτη σκηνή, την οποία αναλύει ο ίδιος ο σκηνοθέτης και αξίζει να τη δείτε.
Σκηνοθέτης – Ηθοποιοί
Ο Syamalan είναι ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Επειδή μας έχει δώσει σπουδαίες ταινίες όπως η Έκτη Αίσθηση και το Split, περίμενα να ολοκληρωθεί η σειρά για να τη δω. Πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει γνώσεις ψυχολογίας και για αυτό προσεγγίζει όλα αυτά τα θέματα με τον θάνατο, την απώλεια, την παράνοια με τέτοιο τρόπο.
Οι πρωταγωνιστές είναι τέσσερις. Όλοι ήταν εξαιρετικοί. Ο Toby Kebbell στον ρόλο του σεφ Σον είχε δίπλα τους διάσημους σεφ που έδιναν τις συμβουλές τους. Ο γνωστός από το Harry Potter, Rupert Grint, ήταν επίσης άψογος και πρόσφερες και στιγμές γέλιου με το black humour του εξαρτημένου από ουσίες, Τζούλιαν. Αυτές όμως που έκλεψαν την παράσταση είναι οι δύο γυναίκες. Η Nell Tiger Free (ίσως την θυμάστε από το Game of Thrones ως Myrcella Baratheon) μεταμορφώνεται μέσα στη σειρά και δείχνει δείγματα σπουδαίου ταλέντου. Σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Άφησα τελευταία την Lauren Ambrose (γνωστή από το Six Feet Under), η οποία ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Σε κάθε σκηνή, κάθε γέλιο, κάθε δάκρυ, κάθε βλέμμα ήταν μοναδικά.
Οι συμβολισμοί του Servant (με λίγα spoilers)
Μπορεί να γραφτεί ξεχωριστό άρθρο με τους συμβολισμούς. Θα γράψω μόνο τα απαραίτητα που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη θέαση.
Ο μικρός Τζέρικο είναι η ενσάρκωση της αγάπης, της ευθραστότητας και της ευαλωτότητας, όπως λέει και ο ίδιος ο Syamalan. Βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια των γονιών να προστατέψουν το παιδί τους. Από κει και πέρα, είναι σημαντική η σκηνή με το χέλι στα μέσα του πρώτου κύκλου. Το χέλι πολλές φορές έχει το χαρακτήρα της αμαρτίας αλλά και της μεταμόρφωσης. Η Λιάν που είναι αυστηρή με όλους (και με τον ίδιο της τον εαυτό) ως εκείνο το σημείο, αποφασίζει να κάνει την αλλαγή. Ενώ λιποθυμάει, στη συνέχεια το τρώει και από τότε τα πράγματα σιγά σιγά αλλάζουν.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κάτι που βλέπουμε προς το τέλος. Ο Σον ανοίγει ένα βιβλίο και γράφει The Faustian Bargain, το οποίο ναι μεν μεταφράζεται ως η Συμφωνία με το Διάβολο αλλά έχει σαφή αναφορά στο εμβληματικό έργο του Γκαίτε, τον Φάουστ. Ως γνωστόν, ο Φάουστ είχε πουλήσει την ψυχή του στο Διάβολο προκειμένου να επιτύχει. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο μακρυά θα φτάσουν ο Σον και η Ντόροθι για να έχουν πίσω το γιο τους; Μήπως, ο Σον έχει κάνει αυτή τη συμφωνία ήδη; Και πως θα αντιδράσει η Ντόροθι όταν έρθει η ώρα να αποφασίσει…;
Να τη δω;
ΝΑΙ! To 7,4 που έχει στο iMDB, απλώς αποδεικνύει ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστη η βαθμολογία της πλειοψηφίας. Μία σειρά που είναι τόσο μελετημένη, δεν έχει κενά και είναι τόσο καλογυρισμένη, με κάνει να τη βαθμολογήσω με 8,7. Βέβαια, όπως συνηθίζω να λέω… παίζει ρόλο και το πότε βλέπεις μια σειρά ή ταινία.