Καλλιτέχνης: Δεληβοριάς Φοίβος
Άλμπουμ: Ο καθρέφτης
Συνθέτης: Δεληβοριάς Φοίβος
Στιχουργός: Δεληβοριάς Φοίβος
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Όπως έχω ξαναγράψει, η μαγεία με τέτοια τραγούδια που έχουν τόσο ωραίους στίχους, είναι πως ο καθένας μπορεί να δώσει μία δική του εκδοχή. Για εμένα, ο καθρέφτης συμβολίζει τις οθόνες των κινητών, των tablet και των υπολογιστών. Ας δούμε αναλυτικά τους στίχους…
Έχω μπροστά μου συνεχώς έναν καθρέφτη
που μ’ εμποδίζει ότι είναι πίσω του να δω
δεν έχω δει ποτέ μου πιο μεγάλο ψεύτη
και το χειρότερο, είναι όμοιος εγώ…
Η λέξη κλειδί είναι το συνεχώς. Αυτό δείχνει ότι δεν αναφέρεται σε καθρέφτη αλλά σε κάτι άλλο που έχουμε συνέχεια μπροστά μας…και αυτό είναι το κινητό. Επικοινωνούμε με πολύ κόσμο αλλά… η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την οθόνη.
Δείχνει πολύ καλός ενώ εγώ δεν είμαι,
Όσοι μου λένε “φίλε όπως είσαι μείνε”
είναι όσοι χάψαν τον αντικατοπτρισμό
Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν στην πραγματικότητα τόσο καλοί όσο παρουσιάζονται στα social media, θα ζούσαμε σε έναν άλλο κόσμο. Η λέξη κλειδί όμως εδώ, είναι ο αντικατοπτρισμός. Αυτοί που πιστεύουν στον αντικατοπτρισμό, πιστεύουν στην εικόνα που δίνουμε πχ στα social media. Μία εικόνα που είναι πολύ καλή ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην είμαστε τόσο καλοί. Έτσι, μας παροτρύνουν “να μείνουμε όπως είμαστε”. Εκεί, ξεκινάει και το μεγάλο πρόβλημα. Είναι πιθανό να πιστέψουμε τα επαναλαμβανόμενα ψέμματα και στο τέλος να επαναπαυτούμε σε αυτά τα εγκωμιαστικά σχόλια σταματώντας οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοβελτίωσης.
Έναν καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου
πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου
πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου,
ένα καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου…
Στο ρεφραίν, το σημαντικό μήνυμα είναι ότι ραγίζεται η καρδιά του. H συνεχής χρήση του “καθρέφτη”, κρύβει μια βαθιά μελαγχολία και οδηγεί στην κατάθλιψη. Κάπου είχα διαβάσει ότι “οι καλύτερες στιγμές δεν έγιναν selfie” και είναι αλήθεια. Είναι σημαντικό να ζούμε τη στιγμή.
Θυμάμαι μία φορά είχαμε πάει μία εκδρομή μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Ανεβήκαμε σε έναν λόφο και εκεί η θέα ήταν απίστευτη. Καθίσαμε περίπου 15 λεπτά. Υπήρχαν άνθρωποι που πέρασαν όλο τον χρόνο τους βγάζοντας selfie. Είναι κακό να βγάλεις selfie; Όχι! Είναι κακό όταν το κάνεις συνέχεια και δεν βλέπεις καν ένα τοπίο, το οποίο μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ στη ζωή σου. Τα ίδια συμβαίνουν και σε συναυλίες. Πάμε να δούμε live τον καλλιτέχνη και καταλήγουμε να τον βλέπουμε μέσα από μία οθόνη κινητού ενώ είναι λίγα μέτρα πιο μακριά.
Με λίγα λόγια…πρέπει να υπάρχει μέτρο στη χρήση αυτών των συσκευών…
Αντανακλά αυτά που θέλουν οι γυναίκες
κι έτσι τις πείθει ότι είμαι το άλλο τους μισό
μπροστά του γδύνονται του λεν γλυκές κουβέντες,
πίσω απ’ το τζάμι εγώ ολομόναχος κοιτώ
Σίγουρα, έχουν γίνει γνωριμίες που κατέληξαν σε πολύ όμορφες σχέσεις μέσα από το διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να μηδενίζουμε τα πάντα. Όμως, πολλές φορές ο καθένας μπορεί να παρουσιάζει μία ψεύτικη εικόνα για να γίνει αρεστός στον άλλο. Η φράση κλειδί εδώ όμως, είναι…”πίσω απ’το τζάμι ολομόναχος κοιτώ”. Αν δεν οδηγεί πουθενά αυτή η επικοινωνία, μοιάζει ψεύτικη και στο τέλος η μοναξιά μεγαλώνει.
Κάνει παιχνίδι ως και με τα πρότυπά μου
τις θείες φωνές που μου μιλούσανε παιδί
τις φέρνει απέναντι μου και στα κυβικά μου
πάω να τις φτάσω και τσουγκρίζω στο γυαλί
Σε πολλές περιπτώσεις, τα πράγματα παρουσιάζονται υπεραπλουστευμένα από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ιδέα για τι μιλάνε. Όλοι είναι ειδικοί για όλα εξάλλου. Έτσι, έρχονται όλα στα κυβικά μας, δηλαδή σε πράγματα που μπορούμε να κατανοήσουμε. Αυτό όμως, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε απογοήτευση.
Ξέρω πως όλοι πια πιστεύουν σε καθρέφτες
σε οθόνες σε φωτοτυπίες και προβολείς
μέχρι παιχνίδια έχουν βγάλει που οι παίκτες
ζουν σε μια γυάλα και τους βλέπουμε όλοι εμείς
Εδώ γίνεται αναφορά και στα reality παιχνίδια. Βάζουν τους παίχτες σε μια γυάλα για να τους βλέπουμε και να κρίνουμε. Όλοι πιστεύουν πλέον ότι αυτό που τους παρουσιάζεται είναι αλήθεια ακόμα και αν γίνεται στα πλαίσια ενός παιχνιδιού με μοναδικό σκοπό την τηλεθέαση.
Μα εγώ θα κάνω τον καθρέφτη μου κομμάτια
ξέρω ότι αυτό που κρύβει πίσω του είσαι εσύ
εσύ που ψάχνεις μες στα μαύρα σου τα μάτια
να καθρεφτίζεις μόνο εμένα στην ζωή
Το ξέσπασμα. Θέλει να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και να βρει το άτομο που τον καταλαβαίνει. Τότε, θα σπάσει τον “καθρέφτη”. Γιατί; Γιατί θα μπορεί να ζει και να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να “πρέπει” να ωραιοποιήσει καταστάσεις για να γίνει αρεστός. Τότε, όλα θα έχουν διαφορετικό νόημα και αξία.
ΥΓ1: Ευχαριστώ την Δήμητρα που μου έστειλε email στο info@gorilaki.gr και ζήτησε να κάνω αυτή την μίνι ανάλυση των στίχων του “Καθρέφτη”. Αν θέλετε κάποιο άλλο, μη διστάσετε να στείλετε.
ΥΓ2: Ακόμα, μπορείς να διαβάσεις αναλύσεις στίχων για την “Ουρά του αλόγου“, το “Εν λευκώ“, και την “Το ερωτικό – Με μια πιρόγα“.
ΥΓ3: Μην ξεχάσεις να κάνεις και ένα like στη σελίδα μας στο Facebook.