Ντεπ εναντίον Χέρντ
Το Ντεπ εναντίον Χέρντ μία μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τα γεγονότα της περιβόητης δίκης…
Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η Άμπερ Χερντ είχε γράψει ένα άρθρο για την Washington Post όπου ήθελε να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν μία παγκόσμια ηγέτιδα των ανθρώπων που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Αν και δεν ανέφερε το όνομα του Τζόνι Ντεπ, εκείνος ισχυρίστηκε ότι του προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην καριέρα του και της έκανε μήνυση, ζητώντας 50 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Γιατί το είδα;
Θυμάμαι πως τον καιρό της δίκης, έβλεπα συχνά αποσπάσματα της στα social media. Μου είχε κάνει εντύπωση η έκταση που είχε πάρει το όλο θέμα αν και καταλάβαινα γιατί ο κόσμος παθιάζονταν με το θέμα. Η πλειοψηφία αρέσκεται να κρίνει τους άλλους αλλά και να έχει την αίσθηση πως βλέπει από την κλειδαρότρυπα τα μυστικά των διασήμων. Με αυτό τον τρόπο, δείχνουν ηθικά ανώτεροι στο διαδικτυακό τους περιβάλλον ή μπορεί ακόμα και να νιώθουν ηθικά ανώτεροι και να χαίρονται μόνοι τους.
Περίμενα, λοιπόν, ότι θα δω ένα ντοκιμαντέρ που θα αναλύει όλη αυτή την κατάσταση. Η δίκη αυτή, ουσιαστικά έγινε ένα show για το οποίο μπορούσε να μιλήσει ο κάθε άσχετος, ασχέτως αν είναι δικηγόρος ή γνωρίζει λεπτομέρειες για τα γεγονότα.
Γιατί απογοητεύτηκα;
Η σειρά αν και φτιάχτηκε για να δείξει και καλά αυτά που ανέφερα προηγουμένως, στην πραγματικότητα βάζει το θεατή να βλέπει από την κλειδαρότρυπα και τον κάνει να θέλει να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου. Ουσιαστικά, τα 3/4 του χρόνου ασχολούνται με τα γεγονότα μεταξύ των δύο πλευρών και το 1/4 στηλιτεύει την εμπορευματοποίηση μιας δίκης.
Πρέπει κάποια στιγμή ο καθένας ατομικά να αναλάβει τις ευθύνες του και να πει: Δεν με ενδιαφέρει αυτό που μου δείχνετε. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη δίκη. Σκεφτείτε πόσες άχρηστες πληροφορίες λαμβάνουμε καθημερινά. Είναι υποκριτικό να λέμε, για παράδειγμα, δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του και στις συνεντεύξεις οι ερωτήσεις να αφορούν την ερωτική ζωή του καθενός. Αν όντως δεν μας ενδιαφέρει, θα πρέπει να αλλάζουμε κανάλι ή να μην κάνουμε κλικ σε άρθρα που μας ενημερώνουν για κουτσομπολιά.
Δεν τους ξέρουμε…
Ένα άλλο σημείο που μου έκανε εντύπωση είναι πως κάποιοι άνθρωποι παθιάζονται υπέρ κάποιου που δεν ξέρουν στην πραγματικότητα. Εδώ, μπορεί να έχουμε άτομα δίπλα μας και να μην τα ξέρουμε καλά καλά και νομίζουν ότι ξέρουν κάποιον ή κάποια ηθοποιό και είναι έτοιμοι να τσακωθούν για αυτόν. Ας ηρεμήσουμε λίγο. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε για κανέναν από όλους αυτούς τι είναι στην ζωή του. Ούτε από τις συνεντεύξεις μπορούμε να καταλάβουμε. Προφανώς, όλοι θέλουν να παρουσιάσουν μία ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού τους.
Μου άρεσαν οι Πειρατές της Καραϊβικής, λατρεύω τον Τζακ Σπάροου! Δεν θα πάω όμως έξω από ένα δικαστήριο να φωνάζω για τον Τζόνι Ντεπ ακόμα και αν μπορεί να νομίζω πως έχει δίκιο. Θα πέσω στη φωτιά για τα δικά μου άτομα, όχι για κάποιον celebrity που δεν ξέρω στην πραγματικότητα (Μόνικα Μπελούτσι, αν διαβάζεις το κείμενο, εξαιρείσαι από αυτή τη δήλωση).
Να τη δω;
Μόνο… με δική σου ευθύνη! Στο iMDB το Ντεπ εναντίον Χερντ βαθμολογείται με 4,8… Εγώ θα του δώσω…3.
Προτείνω να δείτε αντ’ αυτού, τη σειρά People vs O.J. Simpson. Πρόκειται για μία σειρά που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφορά μία δίκη σταθμό. Ας ελπίσουμε, να μη συμβεί το ίδιο και βλέπουμε πλέον τις δίκες Ντεπ εναντίον Χερντ online…