Θανάσης Βέγγος : Ο καλός μας άνθρωπος…
Θανάσης Βέγγος : Η μεγάλη επιτυχία του, δεν είναι ότι έμεινε στην ιστορία σαν ένας από τους πλέον χαρισματικούς ηθοποιούς. Η μεγάλη του επιτυχία είναι ότι έμεινε στην συνείδηση του κόσμου σαν ένας από τους πιο καλόψυχους ανθρώπους.
Πριν γίνει ηθοποιός
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε το 1927 στο Νέο Φάληρο. Ο πατέρας του εκδιώχθηκε από την δουλειά του ως δημόσιος υπάλληλος μετά τον πόλεμο και αυτό επιβάρυνε πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Έτσι, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα. Παράλληλα, ήταν το παιδί για τα θελήματα στην γειτονιά του. Φαντάρος πήγε στην Μακρόνησο (1948-1950) όπου και γνώρισε τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία έμελλε να του αλλάξει την ζωή.
Τα πρώτα βήματα
To 1954 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία “Μαγική πόλη”, του Νίκου Κούνδουρου. Μέχρι και το 1959 έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες σε μικρούς ρόλους. Εκείνη την χρονιά θα πάρει και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική αλλά πήρε την άδεια αυτή με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή, ως εξαιρετικό ταλέντο. Ακόμα, το 1959 κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο δίπλα στον Νίκο Ρίζο και τον Γιάννη Γκιωνάκη, στην επιθεώρηση “Ομόνοια πλατς πλουτς”.
Ταινίες σταθμοί
Τα επόμενα χρόνια ο Θανάσης Βέγγος συμμετέχει σε ταινίες σταθμούς και γράφει την δική του ιστορία. “Ψηλά τα χέρια”, “Ο Ηλίας του 16ου”(1959), “Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης” τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο. Ο χαρακτήρας του αεικίνητου και φιλότιμου ανθρώπου ταυτίζεται με τον μεγάλο ηθοποιό. Η φράση “τρέχει σαν τον Βέγγο”, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα εξάλλου. Το 1964, ιδρύει την εταιρεία “ΘουΒου – Ταινίες Γέλιου”. Οι ταινίες “Φανερός πράκτωρ 000”, “Τρελός, παλαβός και Βέγγος”, “Ποιος Θανάσης;” γίνονται διαχρονικές. Ακόμα και σήμερα, βλέποντας τις συγκεκριμένες ταινίες και παρόλο που ξέρουμε τις ατάκες, το γέλιο μας βγαίνει αυθόρμητα. Δυστυχώς όμως, μετά από κάποια χρόνια η εταιρεία κλείνει αφήνοντας οικονομικά προβλήματα. Αργότερα, το 1971, αποσπά το βραβείο α’ αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία “Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;”. Το ίδιο συνέβη και την αμέσως επόμενη χρονιά με την ταινία “Θανάση, πάρε το όπλο σου”.
Ο Θανάσης Βέγγος στην Επίδαυρο & την τηλεόραση
Αφού σταματάει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από τον κινηματογράφο, γυρίζει 6 βιντεοταινίες. Η επιστροφή του γίνεται 2 ταινίες του Παντελή Βούλγαρη (“Ήσυχες μέρες του Αυγούστου” το 1991 “Όλα είναι δρόμος“ το 1998) και την συμμετοχή του στην ταινία “το βλέμμα του Οδυσσέα”, του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1995. Παράλληλα, εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο σε 2 κωμωδίες του Αριστοφάνη. Το 1997, στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνείς και το 2001 στην Ειρήνη γνωρίζει την αποθέωση. Στην τηλεόραση ξεχωρίζει η συμμετοχή του το 2002, στην τηλεοπτική σειρά Περί ανέμων και υδάτων.
Θάνατος
Έφυγε από κοντά μας το 2011, στις 3 Μαϊου, λίγο πριν συμπληρώσει 84 χρόνια ζωής. Εκτός από στιγμές γέλιου, ο Θανάσης Βέγγος είπε πολλές φορές ατάκες (εκτός κινηματογράφου) που έμειναν στην ιστορία. Ατάκες που έδειχναν ότι δεν ήταν απλά ένας πολυτάλαντος ηθοποιός, αλλά ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ο καλός μας άνθρωπος…