Απλά ή απλώς;
Αυτό το “δίλημμα” του απλά ή απλώς κακοποιείται συνεχώς. Πρόκειται για δύο ομόρριζα επιρρήματα τα οποία όμως έχουν τεράστια σημασιολογική διαφορά. Το λένε παρουσιαστές, το χρησιμοποιούν αρθρογράφοι, το βλέπω σε υπότιτλους. Είναι τόσο απλό να ξέρουμε ποιο να χρησιμοποιήσουμε και αξίζει να το ξέρουμε.
Παραδείγματα…
Απλώς σημαίνει μόνο. Απλά σημαίνει… με απλό τρόπο. Ας δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Μου αρέσει που μιλάει απλά και κατανοητά!
- Απλώς, δεν θέλω να πάω!
- Όλα αυτά έγιναν απλώς και μόνο για να κάνει το δικό του.
- Δεν είναι όλα τόσο απλά
- Δεν ήταν απλώς ενοχλητικός αλλά και αγενής
- Απλώς, δε νιώθω έτοιμος να κάνω αυτό που μου λες
- Χρειάζεται απλώς κοινή λογική! Τα πράγματα είναι απλά, δεν είναι τόσο σύνθετα.
Ο κανόνας
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα επιρρήματα από επίθετα σε -ος σχηματίζονται σε -α (έξυπνος – έξυπνα, γρήγορος – γρήγορα). Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που για διάφορους λόγους, επιβάλλεται η χρήση επιρρημάτων σε -ως. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν τα: εκτάκτως – έκτακτα, αδιακρίτως – αδιάκριτα, ευχαρίστως – ευχάριστα.
Πως το έμαθα και γιατί είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε σωστά;
Το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές με λάθος τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κατασκευάζω ιστοσελίδες. Σε κάποια επικοινωνία με μία πελάτισσα δικηγόρο μέσω email, της έγραψα ένα briefing για τις εργασίες και στο τέλος έγραψα…”Απλά, δες και αυτό…”. Πολύ ευγενικά μου είπε ότι είναι λανθασμένη η χρήση του απλά με τον τρόπο που την έκανα. Μπορεί να φανεί χαζό σε κάποιους αλλά είναι λεπτομέρειες που είναι καλό να γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε σωστά γιατί παίζουν ρόλο στην εντύπωση που κάνουμε στους γύρω μας.
Και τώρα τι;
Απλά ή απλώς; Έμαθες την διαφορά! Ρίξε μια ματιά και σε εικονοποιημένα αποφθέγματα εδώ!
Σχόλιο: Τα παλιότερα χρόνια που το Internet δεν ήταν το ίδιο, αγοράζαμε λεξικά και ψάχναμε εκεί να βρούμε τα πάντα. Σίγουρα, το διαδίκτυο έχει άλλη ευκολία αλλά είχε και εκείνο το ψάξιμο την χάρη του! 🙂 Ακόμα, το προτιμώ για συγκεκριμένα πράγματα!