Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες – Βρετανική Σειρά
Η Βρετανική σειρά 8 επεισοδίων “Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες” υποτίθεται ότι βασίζεται στο βιβλίο του Ιούλιου Βερν. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχει καμία σχέση. Αν την δεις σαν μία σειρά άσχετη με το βιβλίο, βλέπεται. Αν ξεκινήσεις να κάνεις συγκρίσεις και να αναρωτιέσαι…γιατί άραγε τα άλλαξαν όλα αυτά, τότε μάλλον θα στενοχωρηθείς και θα νευριάσεις.
Υπόθεση
Η υπόθεση του βιβλίου είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους, μιας και μιλάμε για ένα εμβληματικό βιβλίο, το οποίο οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει. Μετά από ένα στοίχημα, ο Φιλέας Φογκ ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι, στο οποίο θέλει να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Μαζί του είναι και ένας υπηρέτης που είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πασπαρτού. Ακόμα, τους ακολουθεί ο επιθεωρητής Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μίας ληστείας.
Στη σειρά, ο Φιξ δεν υπάρχει και έχει αντικατασταθεί από μία δημοσιογράφο, την Αμπιγκέιλ Φιξ. Παράλληλα, βλέπουμε και άλλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην Ινδία. Στο βιβλίο, ο Φογκ έσωσε μία νεαρή πριγκίπισσα από το θάνατο. Στη σειρά, η συγκεκριμένη πριγκίπισσα δεν είχε καμία σχέση με το πρόσωπο του βιβλίου. Είναι πολλές οι αλλαγές και δεν έχει νόημα να τις απαριθμήσω.
Ηθοποιοί
Πρωταγωνιστεί ο David Tennant, τον οποίο έχουμε αγαπήσει κυρίως από την καταπληκτική σειρά Broadchurch. Αρκετά καλοί είναι δίπλα του τόσο η Leonie Benesch (Babylon Berlin, The Teachers’ Lounge) όσο και ο Ibrahim Koma στον ρόλο του συμπαθή Πασπαρτού.
Να τη δω;
Η σειρά είναι καλογυρισμένη και διασκεδαστική αλλά…δεν έχει σχέση με το βιβλίο. Είναι όμως τροφή για σκέψη και συζήτηση γιατί άραγε έχουν γίνει οι αλλαγές που έχουν γίνει. Επίσης, τίθεται το ερώτημα πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το έργο κάποιου άλλου (όπως γίνεται πχ και με τις αρχαίες τραγωδίες) και να παρουσιάζει κάτι τελείως άσχετο. Θα έδινε άραγε τη συγκατάθεσή του ο Ιούλιος Βερν αν γνώριζε τις αλλαγές;
Στο iMDB βαθμολογείται με 7,2 με τα σχόλια να είναι διφορούμενα, όπως ήταν αναμενόμενο. Από τη μία, υπάρχουν αυτοί που κράζουν γιατί περίμεναν να δουν κάτι που να σχετίζεται με το αριστούργημα του Ιούλιου Βερν. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που έχουν ξετρελαθεί με το αποτέλεσμα. Εγώ θα τη βαθμολογήσω με 6,9. Είμαι της άποψης πως όταν πατάς πάνω σε ένα τέτοιο βιβλίο, πρέπει να το μεταφέρεις ως έχει γιατί…για κάποιο λόγο έχει μείνει στην ιστορία έτσι. Το αποτέλεσμα δεν με χαλάει αλλά με ενοχλεί ότι εκμεταλεύεται το “όνομα” για να τραβήξει κόσμο και στη συνέχεια παρουσιάζει κάτι άλλο.