Αλεξάνδρα Τσουκιά

Το γοριλάκι ρωτάει – Η Αλεξάνδρα Τσουκιά από το Matobookalo απαντάει

  1. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;

Θα έλεγα μάλλον τυχαία. Όταν ξεκίνησα πιο συστηματική ανάγνωση ένιωσα ότι ήθελα να βοηθάω τους άλλους αναγνώστες, προτείνοντας τους βιβλία που πίστευα ότι αξίζουν αλλά και ενημερώνοντάς τους για νέες κυκλοφορίες από διάφορους εκδοτικούς και όχι μόνο για τα πιο γνωστά βιβλία. Στην πορεία ήρθαν και τα υπόλοιπα projects.

  1. Ήταν δύσκολο να ξεκινήσεις το δικό σου blog;

Πρακτικά δεν είχα καμία γνώση σχετικά με το blogging οπότε έπρεπε να ψάξω και να τα μάθω όλα από την αρχή μόνη μου. Πιο δύσκολη όμως ήταν η απόφαση για να ξεκινήσω, διότι φοβόμουν ότι κανείς δε θα ενδιαφέρονταν να διαβάσει αυτά που είχα να πω.

  1. Και το όνομα αυτού…matobookalo! Προσωπικά μου αρέσει πολύ, αλλά πως προέκυψε;

Ευχαριστώ! Ήθελα κάτι χιουμοριστικό, που να μένει στον άλλο και να είναι σχετικό με τα βιβλία. Έτσι μια μέρα κοιτάζοντας τον καθρέφτη απλά μου ήρθε. Για όσους δεν με ξέρουν, φοράω γυαλιά.

  1. Αν έπρεπε να μείνεις μόνη σε ένα νησί ποια 3 βιβλία θα διάλεγες για παρέα;

Σίγουρα κάποια που θα με βοηθούσαν να επιστρέψω σπίτι μου. 😛 Η αλήθεια όμως είναι ότι είμαι από εκείνους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα αγαπημένα βιβλία.

  1. Σίγουρα ο κινηματογράφος δεν μπορεί να φτιάξει τις εικόνες που φτιάχνει ο εγκέφαλός μας διαβάζοντας ένα βιβλίο. Παρόλα αυτά, ποιο βιβλίο θεωρείς ότι μεταφέρθηκε καλύτερα στην μεγάλη οθόνη;

Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών και τα βιβλία του Χάρι Πότερ θεωρώ ότι ήταν από τις καλύτερες μεταφορές στην μεγάλη οθόνη, παρόλο που μιλάμε για φοβερά βιβλία με πολλές λεπτομέρειες.

  1. Αγαπημένος ήρωας βιβλίου;

Ο Πολ από την τριλογία του Υφαντού της Φιόναβαρ. Είχα διαβάσει αυτά τα βιβλία πρώτη φορά όταν ήμουν έφηβη και από τότε έχω έναν ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του, παρόλο που έχω λατρέψει και δεκάδες άλλους ήρωες.

  1. Εσύ έχεις σκεφτεί να γράψεις κάποιο βιβλίο; 😊

Νομίζω πως οι περισσότεροι φανατικοί αναγνώστες έχουν σκεφτεί τον εαυτό τους ως συγγραφέα κάποια στιγμή και η αλήθεια είναι ότι με έχουν παρακινήσει αρκετές φορές άτομα του χώρου να το κάνω. Ιδέες και προσχέδια υπάρχουν αρκετά, αλλά ο καιρός θα δείξει εάν θα αποτυπωθούν ολοκληρωμένα και στο χαρτί.

  1. Υπάρχει κάποιο gadget ή εφαρμογή που θεωρείς ότι βοηθάει με κάποιον τρόπο τους φανατικούς αναγνώστες;

H πιο χρήσιμη εφαρμογή-site θεωρώ είναι το Goodreads, όπου μπορείς να ενημερώνεσαι για κριτικές άλλων χρηστών για όποιο βιβλίο σε ενδιαφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα όμως με μια ομάδα Ελλήνων bookreviewers ξεκινήσαμε μια νέα σελίδα Greek Book Reviewers στην οποία μπορεί ο αναγνώστης να μαθαίνει την άποψη μας για βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και να αποφασίζει ποιο είναι το κατάλληλο για εκείνον.

  1. Αγαπημένη ασχολία – hobby εκτός του διαβάσματος;

Αγαπώ τη φωτογραφία και το περπάτημα στη φύση.

  1. Υπάρχει κάποια φράση που έχεις «κλέψει» από βιβλίο και την χρησιμοποιείς στην προσωπική σου ζωή;

Πολύ αγαπημένη μου φράση είναι: “You don’t have to burn books to destroy a culture. Just get people to stop reading them.”του Ray Bradbury(Δεν χρειάζεται να κάψεις τα βιβλία για να καταστρέψεις μια κουλτούρα. Απλά κάνε τους ανθρώπους να σταματήσουν να τα διαβάζουν.)

Η Αλεξάνδρα Τσουκιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, οπού διαμένει μόνιμα πλέον. Στο ενδιάμεσο ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Οικονομικές Επιστήμες. Στην πορεία, η αγάπη της για τα βιβλία την ώθησε να ξεκινήσει το blog matobookalo και πρόσφατα το ομαδικό project-site Greek Book Reviewers. Σκοπός της είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινήσουν την ανάγνωση βιβλίων αλλά και η διάδοση των βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων. Μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα της στο Facebook αλλά και στο Instagram.